Ke konci minulého roku Praha vyhlásila kampaň Nejedeš načerno?, která motivovat černé pasažéry, aby se z nich stali platící cestující. Už po třech měsících si projekt chválil radní Petr Dolínek (ČSSD). „K dnešnímu dni využilo opatření Pokuta za půlku celkem 1360 cestujících. V absolutní hodnotě to je necelých pět milionů korun,“ potvrdil tehdy pro Blesk.cz.

Pokutu si můžete snížit z 800 na 400 korun pod jednou podmínkou. Tou je, že si koupíte roční kupon v hodnotě 3650 korun k průkazce PID, Lítačce nebo Opencard do pěti pracovních dnů od okamžiku, kdy vás revizor chytil bez platné jízdenky. Když se z vás následně stane platící cestující, pokuta vás vyjde jen na 400 korun. Pokuta za půlku se nevztahuje na zvýhodněné jízdné pro studenty do 26 let ani na jízdné pro seniory od 60 let, zároveň ale nesmíte pokutu uhradit na místě u kontrolora.

Video
Video se připravuje ...

Pražský revizor Pavel: Už je mi 50, tak mě lidi nebijí. Řeknu vám, jak poznám černého pasažéra Blesk TV

Rekordy v přepravě i počtech kuponů

Za poslední roky se také zvýšil počet cestujících, kteří pražskou MHD využívají. Zvláště v době, kdy Prahu svírá velké množství uzavírek, je hromadná doprava často jediným smysluplným dopravním prostředkem. „Jsem ráda, že ta čísla rostou a že se i vzhledem k hospodářským výsledkům ukazuje, že snížení ceny kuponu bylo správným krokem. Minulý rok si roční kupon koupilo zhruba o téměř 50 tisíc víc lidí než v roce 2015,“ uvedla primátorka Adriana Krnáčová (ANO).

Dopravní podnik loni přepravil přes 1,165 miliardy cestujících. Nejvíce lidí jezdilo metrem, ve kterém se svezlo zhruba 436 milionů lidí, bezmála 374 milionů pasažérů přepravily tramvaje a lanovka na Petřín. Dalších více než 349 milionů obyvatel a návštěvníků Prahy využilo městské autobusy, asi 6,5 milionu lidí jelo příměstskými linkami.