„Pořád jsem doufala, že to přítel nezjistí. Byla jsem strašně hloupá. On za to nestál. Udělala jsem hroznou věc. Je mi to líto,“ uvedla při výpovědi u soudu obžalovaná.

Hrůzné drama se odehrálo loni v srpnu v bytovém domu v městské části Doubravka. „Bez asistence lékaře porodila živé dítě. A poté ho v úmyslu usmrtit dvakrát udeřila do hlavy o hranu sprchového koutu, bodla ho nožem do krku a šíje a opakovaně ho udeřila kuchyňskou paličkou do hlavy a do zad. Dítě poté ukryla v koupelně do prádelního koše,“ řekla státní zástupkyně Věra Brázdová.

Trest si má odpykat ve věznici s ostrahou. Předseda senátu Přemysl Špicar vysvětlil motiv hrůzného činu. „Obávala se ztráty přítele, který si dítě nepřál,“ uvedl Špicar. Žena podle znalců trpí závislou poruchou osobnosti. Projevuje se podřizováním, strachem z opuštění, vzdává se samostatných rozhodnutí.

Falšovala lékařské zprávy

Kateřina těhotenství před svým přítelem tajila. Dokonce falšovala lékařské zprávy. Tvrdila, že má nemocné ledviny, a proto jí roste břicho. „Kdyby to věděl, opustil by mě a vyhodil z bytu. Pavel žádné dítě nechtěl. Tvrdil, že kdyby ho měl mít, tak se radši zabije,“ řekla Kateřina.

Znalci také uvedli, že mohla rozpoznat důsledky svého jednání. „Její ovládací schopnosti byly částečně, ne však výrazně snížené,“ řekl Fait.

Při čekání na sanitku dítě dorazila

„Porodila jsem ve sprše. Byla to holčička. Omyla jsem ji. Pak jsem uslyšela klíč v zámku. Vracel se přítel.  Kdyby to viděl, opustil by mě, vyhodil z bytu a to já nechtěla,“ uvedla Kateřina. „Dvakrát jsem jí praštila hlavou o sprchový kout. Chtěla jsem ji omráčit, aby neplakala,“ dodala Kateřina.

Příteli pak tvrdila, že jí praskla cysta a Pavel jí zavolal záchranku. Když Kateřina čekala na sanitku, podle obžaloby pak ještě paličkou na maso bila dceru do hlavičky, nožem jí probodla krk a tělo hodila do koše se špinavým prádlem.

Proti trestu se odvolala

Kateřina přivolaným záchranářům nejdříve tvrdila, že nebyla těhotná, že má jen gynekologické potíže. „Pak řekla, že dítě si odnesla porodní asistentka. Ženu jsme odvezli do nemocnice a zavolali jsme policii,“ řekl mluvčí záchranky Martin Brejcha.

Za 20 minut pak strážci zákona volali záchranku znovu. „V koši na prádlo našli holčičku. Lékař jí okamžitě napojil na umělou plicní ventilaci a ve vážném stavu jsme ji převezli na jednotku intenzivní péče neonatologického oddělení Fakultní nemocnice v Plzni,“ dodal Brejcha. I přes veškerou snahu lékařů dítě v nemocnici zemřelo.

Rozsudek není pravomocný, Kateřina M. se na místě ihned odvolala. Vraždu novorozence tak bude řešit Vrchní soud v Praze.