Ve srovnání se společnost rozhodla zaměřit na různá kritéria v oblasti zeleně. Hlavním kritériem byla rozloha zelených ploch, jako jsou parky, golfová hřiště, louky, lesy, zahrady, ale i například vinice. To bylo následně přepočítáno na jednoho obyvatele.

„Naším cílem je inspirovat turisty, aby výlety do měst vnímali odlišně. Chceme, aby byli spjatí s přírodou, zatímco si vychutnávají atmosféru, kulturu a cestování po oblíbených městech,“ uvedla představitelka cestovní kanceláře Travel Bird Fiona Vanderbroecková.

Parky a zahrady

Vůbec nejlépe je na tom Reykjavík na Islandu, který se může pyšnit více jak 400 metry čtverečními zeleně na jednoho obyvatele. Praha má oproti němu přibližně polovinu, což ji v konečném měření usadilo na šesté pozici. Prvenství ale získala hned v několika kategoriích, například v počtu veřejně dostupných zahrad. „Praha má nejvíce čtverečních metrů veřejných zahrad na osobu. Zároveň má také největší procento úrodné půdy ze srovnávaných měst,“ uvedla ve své zprávě nizozemská společnost.

Překvapení se ale konalo u našich sousedů na Slovensku. Bratislava totiž obsadila bronzovou příčku v celém srovnání. To zřejmě souvisí s tím, že v rámci hranic Bratislavy do města zasahují chráněné oblasti jako Malé Karpaty, Dunajské luhy a další. Podle dotazů serveru cas.sk na obyvatele města je ale situace v centru katastrofální. „Co se týká zeleně na ulicích, situace je mnohem horší, zvláště v urbanizované časti a centru je zeleně málo a je ve špatném stavu,“ uváděli lidé. Více se můžete dočíst zde.