Letošní festival začne už v 10.30 průvodem z náměstí Svobody, kde studenty doprovodí vybraní hudebníci. „Za Masarykovu univerzitu vyrazí skupina Jelen, Tomáš Klus reprezentuje Mendelovu univerzitu a Rybičky 48 Vysoké učení technické. Veterinární a farmaceutická univerzita vyrazí s kapelou Vypsaná fixa. Za střední školy zpívají Mandrage,“ popsal průvod jeden z organizátorů Majálesu David Peštál.

Brány brněnského výstaviště se otevřou ve 12 hodin a hned na úvod rozpumpují atmosféru kluci ze skupiny Mirai a vítězná studentská kapela. „Na Majálesu se představí například i zpěvačka Lenny, dále Marek Ztracený, Majk Spirit, Rytmus, Ben Cristovao, UDG či slovenští rockeři Horkýže Slíže,“ upřesnil Pešťál.

Jedním z magnetů bude volba krále a královny Majálesu, kteří předkládají projekt, jehož cílem je zlepšit nejen studentský život v Brně. Zvolený kandidát bude mít možnost následně projekt přetvářet z papíru do praxe.

Studenti představují zajímavé projekty

Například kandidáti za VUT chtějí vybudovat toalety, které budou veřejně dostupné 24 hodin denně. Zástupci Masarykovy univerzity se věnují podpoře studentských startupů napříč univerzitami. Kandidáti za Mendelovu univerzitu chtějí pomoci s řešením problematiky bydlení pro studenty i seniory. VFU má ambici šířit osvětu zdravého životního stylu,“ upřesnil Peštál.

Ti, kdo ještě nemají vstupenky, by si měli pospíšit. Organizátoři hlásí už jen posledních pár set kusů lístků. Jeden nyní vyjde na 480 korun, VIP lístek stojí 999 korun. Na místě už dostupné nebudou. Vzhledem k tomu, že na festival míří desítky tisíc lidí, doporučujeme využít městskou hromadnou dopravu namísto auta,“ upozorňují pořadatelé.

VIDEO: Takto to vypadalo na brněnském Majálesu před rokem.