Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Merkelová je zděšená z migrantů. Lynčují Němce i cizince s jarmulkou

Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
24. dubna 2018
18:21

Německá kancléřka Angela Merkelová přiznala, že se v Německu vzedmula vlna antisemitisticky motivovaných zločinů. Jejich pachateli jsou většinou uprchlíci z arabských zemí. Vláda jmenovala komisaře pro boj proti antisemitismu, synagogám a židovským školám byla přidělena policejní ochranka, napsal deník Daily Mail.

Merkelová o problému promluvila v rozhovoru pro izraelskou televizní síť Channel 10. Debatu o antisemitismu v Německu, která se vede již několik měsíců, rozvířil útok z minulého týdne, kdy tři útočníci napadli v berlínské městské části Prenzlauer Berg izraelského Araba (21) a jeho německého přítele (24), kteří měli na hlavě jarmulku.

Agresoři jim adresovali antisemitské nadávky a jeden z nich následně sundal pásek, začal jím Izraelce bít a pokusil se ho také udeřit láhví. Útočník - Syřan (19) - skončil několik dní po útoku ve vazbě.

Záznam útoku na židy v jarmulkách:

„Čelíme novému fenoménu. Máme v zemi mnoho uprchlíků, mezi nimi i lidi z arabských zemí, kteří s sebou přinesli tuto formu antisemitismu,“ uvedla Merkelová během interview. „Dostali jsme se do situace, kdy žádná židovská školka, škola nebo synagoga nemůže zůstat bez policejní ochrany. Tento fakt nás děsí,“ oznámila kancléřka.

„Německo nese věčnou odpovědnost za holocaust“

Následně znovu ujistila židovskou obec, že jejich bezpečí je prioritou německé vlády, zvláště proto, že Německo nese „věčnou odpovědnost za holocaust“.

Zdůraznila však, že Berlín nehodlá následovat příkladu Spojených států a přemístit svoji ambasádu z Tel Avivu do Jeruzaléma. Tah USA, které uznaly Jeruzalém za hlavní město Izraele, pobouřil Palestince, kteří považují jižní Jeruzalém za oblast, kterou Izraelci anektovali.

Raději jarmulku nenoste, řekl šéf židovské rady

Židé by ve velkých německých městech raději neměli na veřejnosti nosit tradiční pokrývku hlavy, takzvanou jarmulku nebo kipu. V rozhovoru poskytnutém rozhlasové stanici Rundfunk Berlin-Brandenburg (RBB) to řekl předseda německé Ústřední rady Židů Josef Schuster. Reagoval tak na rostoucí počet antisemitských útoků v Německu.

„Přiznat se vzdorovitě (ke své víře) by byla v principu správná cesta,“ uvedl Schuster. „Přesto bych jednotlivcům raději nedoporučoval, aby se ve velkoměstském prostředí v Německu ukazovali na veřejnosti s kipou,“ dodal předseda židovské rady.

Podle Schustera je nyní nutné, aby Němci proti antisemitismu veřejně vystoupili, jinak bude v ohrožení demokratický systém země. „Ono nejde jen o antisemitismus, ruku v ruce s ním jde také rasismus a xenofobie. Je jim třeba vystavit jasnou stopku,“ řekl Schuster. Židovská obec v hlavním městě svolala na středu akci „Berlín nosí kipu“, na které budou moci obyvatelé metropole vyjádřit s židy solidaritu.