Nejkrásnějším výhledem na Labe a přírodu v okolí poděbradského zámku z okna internátního pokoje se každé ráno ještě před rozcvičkou kochali studenti prvního ročníku Koleje Jiřího z Poděbrad v roce 1946, stejně jako studenti dnes. Těžko by mezi tehdejšími kluky, pobíhajícími mezi učením, čítárnou či kaplí s dřevem a uhlím na zátop, někdo hledal budoucího držitele Oscarů nebo prezidenta republiky.

„Tehdy jsme ještě žádné vylomeniny neprováděli,“ vzpomínal Miloš na roky ve státním reálném gymnáziu se základním a technickým zaměřením a chlapeckým internátem. Tam se dostal po válce, ve které mu oba rodiče (ve skutečnosti Rudolf Forman nebyl jeho biologickým otcem – pozn. red.) zemřeli v koncentračních táborech na tyfus.

Sotva válka skončila, bratři Formanovi se pustili do oprav rodinného hotýlku Rut u Máchova jezera. Právě tam prý Miloše na útržku novin zaujala zpráva, že se v Poděbradech otevírá výběrová internátní škola. Zanedlouho byl jejím studentem. „Překvapilo mě, kolik žáků školy pro sirotky má tátu i mámu,“ poznamenal ironicky režisér. Šlo totiž o velmi prestižní instituci, kde do stejných lavic usedali vedle dětí bez rodičů také potomci bohatých kapitalistů a privilegovaných komunistů. Zkrátka ústav, jenž měl fungovat dle střihu anglických středních škol typu Etonu.

„Ředitel dostal dost peněz na nejlepší profesory. Kdo něco znamenal, chtěl svoje děti umístit tam,“ uvedl Forman. Budoucí režisér oscarových snímků Přelet nad kukaččím hnízdem a Amadeus tu měl i první konflikt. Kvůli obvinění jednoho z profesorů, že žák Forman zesměšňuje komunistickou stranu, musel závěrečný rok střední školy absolvovat na gymnáziu v Praze.

Mezi třiašedesáti spolubydlícími z internátu si sotva patnáctiletý Miloš brzy našel přátele – budoucího prezidenta ČR Václava Havla (†75) či Ivana Passera (84), který se stejně jako Forman stal uznávaným režisérem. Mezi jeho spolužáky byl také dirigent Filmového symfonického orchestru Mario Klemens (81) anebo bratři Josef (86) a Ctirad (†81) Mašínové, kteří později prosluli tím, jak se z komunistického Československa prostříleli do exilu. Zatímco malý a zakulacený klučina Havel prý první dny samoty na internátu probrečel steskem po mamince, o tři roky starší Forman si užíval každý okamžik ve zdech školy.

S Havlem se spřátelili velmi brzy. Ač spolu na pokoji nebyli, dělilo je jen několik dveří a společná chodba. „Trávit spolu čas ale mohli, až když Havel jako nejmenší z pokoje nanosil uhlí,“ traduje se tu dodnes. „Václav byl už tehdy nejslušnější člověk, jakého jsem kdy potkal,“ říkal Forman. Společně dokonce v dobách, kdy byl Forman na FAMU, plánovali film o Kafkovi. Blízcí si zůstali další desítky let, až do Havlovy smrti v roce 2011.

Vše o Miloši Formanovi naleznete: ZDE!!!

VIDEO: Jiří Bartoška: Vary uctí zesnulého Miloše Formana (†86)!

Video
Video se připravuje ...

Jiří Bartoška: Vary uctí zesnulého Miloše Formana (†86)! Tereza Kühnelová, Jan Jedlička

Fotogalerie
42 fotografií