Princátko mělo na hlavě bílou pletenou čepičku a bylo přikryto v bílé zavinovačce. Trojnásobná matka Kate vypadala naprosto svěže a upraveně. Ostatně tomu tak bylo i při předchozích porodech syna George (4) a dcery Charlotte (2). 

Vévodkyně Kate se pochlubila chlapečkem, kterého držela v náruči a s úsměvem ho nedočkavým fotografům ukazovala na všechny strany. Dokonce jim dovolila i detailnější fotografii. Chlapec, který spatřil světlo světa krátce po 11. hodině dopolední britského času, spal a měl lehce zarudlý obličej. 

Všichni zřejmě očekávali, že se před porodnicí objeví celá rodina i se staršími dětmi, proto bylo velkým překvapením, když z nemocnice vyšla jen vévodkyně s princem a jejich novorozenětem. 

Princ George a princezna Charlotte se totiž před hodinou mezitím už vrátili zpět do Kensingtonského paláce, informoval o tom Kengsingtonský palác. 

„Královský pár by rád poděkoval celému personálu nemocnice za jejich péči, které se jim dostalo. Dále by také rádi poděkovali všem za jejich vřelá přání,“ uvedl palác na Twitteru. Vévodkyně Kate se s manželem a princem ještě dnes večer vrátí domů. 

Video
Video se připravuje ...

Královští sourozenci se přijeli podívat na miminko. Twitter

Chlapec vážící 3,8 kilogramu, jehož jméno zatím Kensingtonský palác nezveřejnil, se narodil v 11:01 místního času (12:01 SELČ), několik hodin poté, co Kate do porodnice St. Mary’s v londýnské části Paddington převezli. „Její královské Výsosti i jejímu dítěti se daří dobře,“ informoval palác.

O narození královského potomka byli krátce po porodu vyrozuměni i královna Alžběta II., její manžel Philip, princ Charles s manželkou Camillou i strýček novorozeněte princ Harry a všichni jsou podle sdělení paláce „zprávou potěšeni“.

Novorozený chlapec je třetím potomkem Williama a Kate. Jejich synovi Georgeovi jsou čtyři a dceři Charlotte dva roky. Podle sázkařů by se chlapec mohl jmenovat Albert, Arthur, Jack nebo Fred.

Kate i s novorozenětem ještě dnes večer podle Kensingtonského paláce porodnici opustí. Propuštění z nemocnice v den porodu označují britská média za tradiční, Kate takto postupovala po narození Charlotte. V případě George ale z porodnice odjela až následujícího dne. William pozdě odpoledne porodnici na krátko opustil, aby přivedl své děti George a Charlotte, které se tak poprvé se svým novým bráškou setkaly.

Krátce po narození chlapce princi Williamovi a jeho manželce Kate poblahopřála britská premiérka Theresa Mayová. „Srdečně gratuluji vévodovi a vévodkyni z Cambridge k narození chlapečka (…). Přeji jim hodně štěstí,“ uvedla.

William s Kate a také celá královská rodina přijímají množství gratulací. Britská letecká společnost British Airways vývěskou na letišti Heathrow popřála novorozenci šťastný start do života. Vývěska byla kopií té, kterou umístil u své brány Buckinghamský palác. Páru blahopřáli také šéfka skotské vlády Nicola Sturgeonová či šéf opozičních labouristů Jeremy Corbyn. Tweet Kensingtonského paláce o narození chlapce jako pěkný označilo přes 100.000 uživatelů Twitteru, dalších 36.000 lidí ho retweetovalo.

Novorozený princ je šestým pravnukem královny Alžběty II. a pátým v následnictví na britský trůn; po svém bratrovi, sestře, otci Williamovi a dědečkovi princi Charlesovi. Změna zákona z roku 2013 totiž znamená, že mladší bratr v následnictví nepředběhne starší sestru, tedy Charlottu. Williamův bratr princ Harry, který se příští měsíc ožení s herečkou Meghan Markleovou, je v následnictví šestý.

Fotogalerie: Vévodkyně Kate porodila třetího potomka!…
105 fotografií

William a Kate se potkali na studiích na univerzitě St. Andrews ve Skotsku. Svatba se konala ve Westminsterském opatství v dubnu 2011.

Pár nyní žije v Kensingtonském paláci. William loni ukončil svou civilní práci pilota záchranné helikoptéry, aby se mohl plně věnovat svým oficiálním povinnostem. Některá média ho za to ale kritizovala, že se práce štítí.

Princ William se chce plně účastnit výchovy svých dětí a zároveň si chránit své soukromí, což podle agentury Reuters souvisí se smrtí jeho matky, princezny Diany, která zemřela při autonehodě v roce 1997, když její limuzína ujížděla před paparazzi.

„Myslím, že má mnohem víc závazků než dříve… ale v porovnání s většinou veřejnosti, která pracuje na plný úvazek, má pořád čas na to, aby se staral o děti, koupal je, uspával je a myslím, že se tak o ně bude starat i nadále,“ řekla Claudia Josephová, která píše biografie královské rodiny.

Fotogalerie
80 fotografií