Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Francie zakázala vegetariánské burgery. Za porušení zákona hrozí pokuta 10 milionů

Autor: Mii - 
23. dubna 2018
14:05

S novým názvoslovím musí přijít výrobci vegetariánského a veganského jídla ve Francii. Místní poslanci odhlasovali zákon, podle kterého bezmasá jídla nemohou užívat názvy, které jsou typické pro masitá jídla. Všechny veganské párky, vegetariánské burgery a podobné pochutiny se tak budou muset v zemi přejmenovat. Informovala o tom televize BBC.

Poslanci se zákonem přišli na popud místních farmářů, podle kterých názvy typicky asociované s masem, ale ve vegetariánském nebo veganském provedení, matou spotřebitele. Největšímu útoku se dostalo vegetariánským burgerům a párkům.

Zákonodárci se při hlasování shodli, že názvy jsou vadné, i když popis složení na produktech jasně deklaruje, že neobsahují maso.

„Je důležité se těmto mylným označením jídla postavit. Naše produkty musí být označeny korektně – termíny jako sýr nebo steak bude moci používat jen jídlo vyrobené z masa nebo mléka,“ vysvětloval na Twitteru poslanec Jean-Baptiste Moreau z hnutí En Marche.

Pokud výrobce produkty do stanoveného termínu nepřejmenuje, hrozí mu pokuta až 300 tisíc euro (více než 10 milionů korun).

Vegetariánské prsty?

Reakce lidí na zákon jsou na sociálních sítích rozdílné. Zatímco někteří změnu vítají, jiní ji vnímají jako diktát producentů masových výrobků, kteří se děsí vzrůstající popularity vegetariánských produktů. „To je šílené. Můžu zaručit, že žádný masožravec si nikdy nekoupil veganské párky, aby čekal, že budou vyrobené z masa,“ komentoval nový zákon uživatel na Twitteru.

„Ale vážně, jak se nyní budou vegetariánské párky ve Francii jmenovat? Vegetariánské prsty? Zkuste vymyslet jméno, které neodkazuje na maso,“ položil řečnickou otázku jiný uživatel.

Nadšená není ani Wendy Higginsová, zástupkyně mezinárodní organizace zastupující práva farmářských zvířat Humane Society International. „Je škoda, že místo toho, aby Francie veganské a vegetariánské jídlo podpořila, tak se k němu postavila paranoidně. Ale vzestupu potravin, které vznikly bez násilí, to nezabrání, protože jsou chutné, výživné a etické, což jsou benefity, které přetrvají bez ohledu na název,“ sdělila pro server Independent.

Máslo jen z mléka

Nápad Francie změnit názvosloví vegetariánského jídla není v Evropě první. Evropský soudní dvůr loni rozhodl, že termíny jako mléko, máslo a sýr mohou být v Evropské unii používané jen v souvislosti s mléčnými výrobky. Jedinou výjimkou je zmrzlina a kokosové a mandlové mléko.

Soud tehdy řešil případ, kdy německá firma pojmenovávala své produkty vytvořené z rostlinných alternativ jako „sojové tofu máslo“ nebo „vegetariánský sýr“. Zákazníky tím podle soudu mátla.

Video  Deník Veganky: Jak na krabičky aneb jídlo s sebou do práce  - CNC
Video se připravuje ...

illyria ( 23. dubna 2018 14:30 )

Tak nový název pro vegetariánský burger by mohla být zeleninová plněná bulka. Pro veg. párky třeba sójová tyčka... No nebo to pojmenovat všechno souhrnně tfujtajbl nebo zkrácené tfuj.... Šak nám sebrali rum a pomazánkové máslo, tak aspoň teď také dojde na žabožrouty ze sójy.D

Zobrazit celou diskusi