Nevídané množství automobilových veteránů je v sobotu k vidění v ulicích Prahy. Důvodem je konání rallye Retro Prague, které každopádně neplní funkci závodu, jak by se od slova rallye mohlo zdát, ale spíše motoristické přehlídky.

Spíše než o závod jde o výlet

„Jelikož silnice není závodní dráha, tak my nejedeme nějaký závod, ale soutěžíme ve znalostech motorismu,” řekl ČTK Josef Hensl, organizátor akce. Akci označil spíše za výlet, při kterém účastníci musí dodržovat běžné dopravní předpisy. Mezi pěti desítkami automobilů jsou vozy předválečné i vozy novější.

K vidění jsou Aston Martin, Tatra, Škoda, Mercedes, Jaguar, Alfa Romeo nebo Ford Mustang. „Máme tady i tři posádky z Německa, jedna přijela se Škodou Felicia, druhá s Corvettem Sten Grey a třetí s českým Popularem,” řekl Hensl. „V zásadě jezdí pravidelná skupina, protože těch akcí je spousta. Jednak jsou soutěže, které jsou značkové, ale my, jelikož máme rádi všechny automobily, tak vítáme všechny značky, všechny lidi a lidi se vracejí,” uvedl dále Hensl. V letošní sezoně spolek Retro Prague pořádá ještě třídenní Letní rallye od 12. do 15. července a Podzimní rallye v sobotu 3. listopadu.

Veterán na silnici? Nic neobvyklého

I veterán přitom podle pořadatelů může být v běžném zápřahu. Například Jaroslav Krajník, který vlastní červený anglický kabriolet značky MG z roku 1952, tráví na cestách s veteránem mnoho času. „Já jsem loni najezdil téměř 10 tisíc kilometrů, což je skoro hodně na veterána. Je to jenom proto, že to auto jezdí tak dobře, takže se s ním dá jezdit civilně po republice, takže si s ním užívám i dovolených a podobných akcí,” řekl ČTK Krajník.