V pátek před břeclavským okresním soudem vypovídala skupina umělců z Ostravy, která se v různých letech účastnila sympozií Velký formát na zámku ve Valticích. Všichni shodně uvedli, že s organizátorem sympozia Janem Pospíšilem platila nepsaná dohoda, že každý z nich na zámku nechá jedno velkoformátové dílo. Proto na zámku měli uložena svá díla.

„Účastnil jsem se sympozií v letech 2003 a 2004 a nechal jsem tam obrazy, které si cením na 90 tisíc korun,“ uvedl Jiří Surůvka. Na 60 tisíc korun ocenila svůj obraz vytvořený v roce 2003 Katarina Hudečková a 180 tisíc korun požaduje Petr Lysáček. „Ta cena je přitom stanovena k danému roku, nyní už by byla daleko vyšší,“ zdůraznil Lysáček.

Zničené obrazy má podle obžaloby na svědomí bývalý kastelán zámku Michal T. (42), který měl nechat nařídit zničení 58 obrazů v hodnotě 4,3 milionu korun. S bývalou jízdárnou měl jiné úmysly. 

Prostor potřeboval pro přítelkyni na kavárnu

„Moje přítelkyně si tam zřizovala kavárnu a dětský koutek. Dal jsem proto zaměstnancům pokyn, aby tyto prostory vyklidili. O zničení obrazů ale nepadla rozhodně ani zmínka,“ hájil se před soudem bývalý kastelán.

Mezi poškozenými umělci byl i bývalý kandidát na prezidenta České republiky Vladimír Franz. Bývalému kastelánovi hrozí trest až tři roky ve vězení a náhrada škody.

Organizátor malířských sympozií Jan Pospíšil hovoří o zničených uměleckých dílech za několik milionů korun.

 

Fotogalerie
6 fotografií