Majitel objektu, společnost ZB Real oznámila, že tady ubytovací služby skončí. Důvodem je prostý fakt, že společnost Graystone, která ubytovnu provozuje, dluží ZB Real na nájemném 600 tisíc korun. Dalších sto tisíc vázne na platbách za elektřinu. Dluhy prý vznikly kvůli špatné platební morálce klientů.

Postarat se musí Brno

Pro stovku nájemníků teď hledá náhradní ubytování město Brno. „Zajišťujeme jim ubytování na Červeném kopci v areálu spadajícím pod Nemocnici Milosrdných bratří a v budově na Železniční ulici, u které se zvažovala oprava. Není to ale finální řešení,“ řekl primátorův náměstek zodpovědný za sociální oblast Matěj Hollan (Žít Brno).

Podle Hollana většina lidí ubytovaných na Šámalově ulici platila. „Víme o mnoha lidech, kteří platí, ale nevíme to o všech. Kdyby nájemce chtěl od podnájemců, aby mu peníze dávali, může si je přesměrovat přímo od úřadu práce,“ uvedl Hollan. Obdobně peníze z dávek pobírá i magistrát u projektu Rapid Re-housing, v němž poskytl byty 50 rodinám v nouzi.

Hollan označil podmínky, za nichž lidé na Šámalově ulici bydlí, za absolutně nevyhovující. „Ubytovna je strašná. Lidé se budou muset v příštích dnech vystěhovat, protože majitel to tam nechce a má na to právo,“ řekl Hollan.

Polák: Zpráva na poslední chvíli

Igor Polák, zástupce rodin, tvrdí, že informace o vystěhování dostali na poslední chvíli. „V podstatě jsme dostali týden, čekal bych, že nám dají alespoň měsíc předem vědět, že se máme vystěhovat. Žije tady stovka lidí, 27 rodin, to není maličkost odejít prakticky ze dne na den,“ řekl Blesku Polák.

Podle Poláka prý situace rodin už nemůže být horší. Před několika dny byla odpojena elektřina, lidé žili v nejistotě. „Hodně nám pomohl při řešení situace také IQ Roma servis. Hlavní je, že neskončíme někde na ulici,“ dodal Polák.

Bordel a žádná zeleň

Okolí ubytovny působí nevábným dojmem, budova je v průmyslového areálu obklíčena ploty a zdmi včetně sběrny kovového odpadu. V sousedství vede frekventovaná železniční trať. Obyvatelé nemají šanci najít před budovou venkovní posezení. Chybí místo na hraní pro desítky malých dětí. „Museli jsme se s tím smířit,“ svěřil se jeden z obyvatel ubytovny

Město nyní jedná se všemi stranami včetně energetické společnosti, aby lidé mohli zůstat v ubytovně do pátku 4. května. Do té doby je podle zastupitele Martina Freunda (Žít Brno) Brno schopné připravit objekty jak na Červeném kopci, tak v Železniční ulici, kde je více než desítka pokojů. Na Červeném kopci je jich zhruba polovina.

Fotogalerie
5 fotografií