Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Matku vcuclo okno letadla: Promluvil hrdina, který ji vtáhl zpátky

Autor: lm - 
20. dubna 2018
14:39

Když uslyšel, že se něco děje, neváhal a okamžitě vyrazil na pomoc. Byl to právě hasič Andrew Needum (34), kdo se spolu s dalšími cestujícími pokoušel zachránit matku dvou dětí, kterou při úterním letu vytáhl podtlak z letadla. Hrdina nyní promluvil.

Andrew Needum cestoval letadlem s manželkou, dvěma dětmi a svými rodiči. Letem Southwest Airlines 1380 se vraceli z dovolené v New Yorku, kde jeho rodiče oslavili 39. výročí svatby. „Vzletěli jsme z letiště LaGuardia a všechno se zdálo být v pořádku. Pak někdy v 10 kilometrech jsem uslyšel hlasité prasknutí,“ popsal Andrew, který seděl v sedmé řadě a když uslyšel, že se za ním něco děje, neváhal ani vteřinu a ihned vyrazil na pomoc. „Cítil jsem povinnost přispěchat na pomoc, stejně jako ostatní pasažéři na tom letu,“ vysvětlil. 

Letounu se ve vzduchu utrhl kryt motoru, který rozbil okno u řady 14, a následný podtlak vytáhl ze stroje pasažérku Jennifer Riordan (†43). Hasič spolu s dalším cestujícím vtáhli ženu zpět, po čemž jim přispěchala na pomoc zdravotní sestra v důchodu Peggy Phillips, která ihned zahájila resuscitaci. Jejich hrdinná snaha byla bohužel marná.

Matka dvou dětí po převozu do nemocnice zraněním podlehla. Následná pitva odhalila, že utrpěla vážné poranění hlavy, krku a trupu. Ženu zabilo několik prudkých nárazů do trupu letadla. Nepomohlo ani to, že byla připoutaná, podtlak ji i přesto ze sedačky vytáhl.

„Je mi líto její rodiny, jejích dvou dětí, manžela a komunity, ve které žila. Neumím si představit, čím si teď prochází. Stala se hrozná věc a někdo přišel o život. Co přesně se tam stalo, si z úcty k její rodině nechám pro sebe,“ uvedl hrdina a poděkoval pilotce Tammie Jo Shults (56), která zvládla s poškozeným letounem hladce přistát. „Spolu s posádkou odvedla fantastickou práci. Southwest je skvělá firma a opravdu dobře se o nás postarali,“ dodal. 

Zobrazit celou diskusi