Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Trump zval opakovaně Putina do Bílého domu, tvrdí Rusové. Merkelová přiletí za týden

Autor: ČTK, simao - 
20. dubna 2018
08:47

Americký prezident Donald Trump opakovaně zval během nedávného telefonického rozhovoru svého ruského kolegu Vladimira Putina do Bílého domu, Putin mu na oplátku nabídl návštěvu Moskvy. Dnes to podle ruské agentury RIA prohlásil ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov s tím, že konkrétní termín možné Putinovy cesty do Washingtonu stanoven není.

Trump se podle Lavrova během zmíněného telefonátu k Putinově možnému přijetí v Bílém domě opakovaně vracel a rovněž zmínil, že by rád navštívil Moskvu. Putin je na setkání s americkým protějškem podle Moskvy připravený, uvedla ruská diplomacie.

Rusko nadále od Trumpa očekává konkrétnější návrhy k Putinově návštěvě, dodal Lavrov. Zmínil se i o nadcházejícím jednání Trumpa se severokorejským vůdcem Kim Čong-unem, které by se mělo konat na zatím neupřesněném místě koncem května nebo začátkem června. V médiích se spekulovalo, že dějištěm takovéhoto summitu by mohla být Moskva či jiné místo v Rusku, podle Lavrova se ale Rusko takovou nabídku nechystá Trumpovi navrhnout.

Šéf ruské diplomacie hovořil také o úderu USA, Francie a Británie na Sýrii v reakci na údajný chemický útok v Dúmě. Lavrov řekl, že Putin s Trumpem nedovolí ozbrojený střet mezi svými zeměmi a že před úderem Rusko sdělilo Spojeným státům, které oblasti v Sýrii považuje za nedotknutelné. Zmíněnou pomyslnou hranici spojenecký útok nepřekročil, dodal Lavrov.

Merkelová v Bílém domě už za týden

Do Bílého domu přitom míří německá kancléřka Angela Merkelová, která se s Trumpem setká v pátek 27. dubna. Na schůzce chce prý zdůraznit význam transatlantického spojenectví. Je to podle ní poklad, o který je třeba pečovat. V debatě se ale nechce vyhýbat ani otázkám, které obě země rozdělují. Řekla to ve čtvrtek v Berlíně na společné tiskové konferenci s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem.

Merkelová zdůraznila, že cesta do Washingtonu bude jednou z jejích prvních od znovujmenování do funkce šéfky německé vlády. „Z mého pohledu jde především o to dát najevo, že je pro nás transatlantické spojenectví důležité, i když mezi námi existují názorové rozdíly,“ uvedla. „Máme dobu, v níž existují rozdíly, a o těch budeme samozřejmě také mluvit,“ podotkla.

Znovu se tak dotkla toho, co nyní Berlín a Washington rozděluje. Konkrétně jde třeba o americká cla na ocel a hliník. Evropská unie, jíž je Německo součástí, má prozatím od USA dočasnou výjimku, ta ale skončí 1. května. EU chce proto spor o cla, která Trump prosazuje, co nejrychleji vyřešit. Vedle sporných ekonomických otázek bude předmětem jednání Merkelové s Trumpem zřejmě také právě politika Západu vůči Rusku, nebo situace na východní Ukrajině a v Sýrii.

Zdeněk Kopečný ( 20. dubna 2018 13:43 )

To jsou zvraty . Konečně se ledy hnuly? Po těch sériích rakeťáckých hrozeb rozhovory s Kim Čong Čunem. Teď po zběsilé špionománii a vyhošťování diplomatů už i setkání s Putinem v Bílém domě. Ten na oplátku nabídl Trumpovi návštěvu Moskvy. Copak že se to děje? Světe div se.

Zobrazit celou diskusi