Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Nechtěl být pohřben s papeži, ale doma v Česku. Ostatky arcibiskupa Berana se vrací do Prahy

Autor: Jakub Kopřiva - 
19. dubna 2018
19:20

Spočinul jako jediný Čech vedle papežů, teď se vrací kardinál Josef Beran (†80) domů. Ve čtvrtek byly jeho ostatky vyzvednuty ve Svatopetrské bazilice v Římě, odkud v pátek zamíří do Prahy. Splní se mu tím jeho poslední přání.

Obřad provoněný kadidlem a v doprovodu náboženských písní proběhl v kryptě pod bazilikou a trval přibližně půl hodiny. Během něj byla po celou dobu vystavena původní rakev s ostatky duchovního.

O životě Berana promluvil kardinál Angelo Comastri (74), který připomněl jeho útrapy v koncentračním táboře i během komunistické perzekuce. Za zpěvu pak byla rakev vynesena ze svatostánku a naložena do pohřebního vozu. To vše pod dohledem delegace v čele s ministrem kultury Iljou Šmídem (66, za ANO). Přítomen byl i biskup Tomáš Holub, o kterém se spekuluje jako o možném budoucím pražském arcibiskupovi a tedy i pokračovateli Berana.

Velký triumf

Pro ministra Šmída je repatriace velkým zážitkem. „Návrat kardinála Josefa Berana do vlasti je velkým triumfem. Tím převezením ostatků vlastně končí jeho emigrace,“ řekl s tím, že návrat ostatků by mohl pomoci Čechům, aby se vrátili k církvi. Navíc označil Beranův život za příklad pro naši zemi. „Byl perzekvován dvěma totalitami a nikdy se nepodrobil. Je to úžasné, protože v tomto roce slavíme sté výročí vzniku Československa,“ dodal Šmíd a poděkoval Svatému stolci, že umožnil návrat ostatků do Čech.

Loučení na koleji

Z Vatikánu se kolona v čele s pohřebním vozem, kde byla uložena rakev, vydala k české koleji Nepomucenum, se kterou byl bývalý arcibiskup spjat. Během mše se mohli Češi žijící v Itálii rozloučit s Beranem a dorazil i slovenský kardinál Jozef Tomko (94).

Letadlo s rakví přistane v pátek kolem 18:00 v pražských Kbelích. V tu chvíli se rozezní po celé zemi zvony a na letišti jej přivítá ministryně obrany Karla Šlechtová (41, za ANO). Znovupohřbení pak proběhne v pondělí ve svatovítské katedrále, jak si Beran přál v poslední vůli, v nově připraveném sarkofágu.

Byl poblíž svatého Petra

Rakev s ostatky kardinála Josefa Berana byla uložena ve veřejnosti nepřístupné části vatikánského chrámu. Hned vedle jsou uloženy ostatky prvního papeže a apoštola svatého Petra. Nyní už bude kardinála připomínat pamětní deska. Náhrobek, který tam byl doposud, by měl být převezen do Plzně, kde se Beran narodil.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa