Miloš Forman při natáčení, které probíhalo ve Vrchlabí, nepodcenil žádný detail. I přesto, že se musel poprat s řadou nemilých událostí, se do města tak zamiloval, že to bylo pro něj druhé nejhezčí místo po Praze. „Někdy jsme měli problémy s počasím – buď bylo hodně sněhu, nebo se pan Forman se štábem někde zdržel a dědové včetně celého komparzu byli opilí,“ prozradila deníku Aha! po letech Alena Sehnalová (75), která ztvárnila účastnici soutěže krásy Růženu. Forman tak v tento okamžik musel udělat rázný krok. „Forman v tu chvíli řekl – a dost, dneska je konec,“ dodává. 

Největší radost z celého natáčení měli údajně hasiči, protože se kolem nich točily samé krásné ženy, které se před nimi musely svlékat. Samotný snímek o hasičích ale vznikl úplnou náhodou. „Pracovali jsme na něčem jiným a nešlo nám to. Tak jsme se jednou večer ve Vrchlabí šli podívat na hasičský bál a od druhého dne jsme o ničem jiným nemluvili,“ prozradil jednou Forman celý nápad vzniku filmu, který byl dokonce posléze nominovaný na Oscara. 

VIDEO: Manželka Formana prozradila okolnosti úmrtí slavného režiséra.

Video
Video se připravuje ...

Zemřel režisér Miloš Forman (†86): Jeho žena Martina řekla, co se stalo. Blesk TV

Aby se Milošovi dokonale podařilo vystihnout atmosféru filmu, chodil po nocích s hasiči hrát karty. Právě proto se místo profesionálních herců rozhodl dosadit neherce z řad hasičů. „Říkal jsem si, že jsou to všechno báječní lidi, co by to měli hrát,“ dodává Forman. 

Právě s těmito „neherci“ měl ale problémy. Nemohl je dostat na plac. „Natáčelo se až po tom, co přišli z práce, takže jsme točili tak od pěti do jedenácti večer. Byl to na mě nápor, ale byli báječní,“ sdělil okolnosti natáčení Forman. 

Velkou komplikací pro režiséra byla také závěrečná scéna filmu s hořícím domem. „Z nějakých záhadných důvodů nechtěl chytit. Tak jsme to museli vzdát a jít domů. Druhý den jsme tam museli nalít hektolitry benzinu, aby se to povedlo,“ vzpomínal Forman. 

I přes veškeré komplikace, se kterými se musel režisér poprat, to bylo pro něho jedno z nejlepších natáčení. „Cítili jsme se tam jako doma. Hráli jsme biliár a dělali jsme něco, co nás bavilo,“ uzavíral Forman. Právě kulečník byl pro Formana nedílnou součástí natáčení. Na něm psal scénář.

Fotogalerie
25 fotografií