Nenapravitelný kriminálník s drogovou minulostí přišel prodat mosaz, přičemž předložil cizí občanku a průkazku na městskou dopravu. V nestřeženém okamžiku na Jiřího Š. zaútočil. „Šlo o osm úderů velké intenzity,“ uvedla soudkyně Jaroslava Bartošová.

Napadený utrpěl mimo jiné vpáčení lební klenby, krvácení pod měkkou plenu mozkovou, zlomeninu horní čelisti a nosu. Dodnes mu chybí část lebeční kosti. Proti zákeřnému útoku neměl šanci se bránit.

„Jednalo se o několik zlomenin lebky a přímé ohrožení mozku. Život mu zachránila okamžitá vysoce specializovaná operace,“ podotkl žalobce Ivan Hrazdíra.

Motiv zákeřného ataku se nepodařilo prokázat, obžalovaný se totiž nepřiznal. Tvrdil, že na místě nebyl a nemá s případem nic společného. Podle soudu jej z činu usvědčil řetězec nepřímých důkazů, pachové stopy, videozáznam kamery z výkupny a korunní svědkyně, která recidivistu při konfrontaci poznala.

Soud Lubomírovi S. »spočítal« nejen jeho bohatou kriminální minulost, ale i loňské tresty městského soudu za krádež, padělání platebního prostředku a maření úředního rozhodnutí.

Verdikt není pravomocný, žalobce i obhajoba si ponechali lhůtu k vyjádření.