Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Udělal soud v případu Nečesaného chybu? Zatajili mu, kdo ho bude soudit

Autor: ljš - 
19. dubna 2018
05:01

Neměl tušení, že se o něm rozhoduje! Soudce Vrchního soudu v Praze Jiří Lněnička Lukáše Nečesaného neinformoval o tom, že bude v jeho věci rozhodovat v odvolacím řízení. Podle Spolku Šalamoun jde o zásadní chybu, kterou upřel obžalovanému jeho právo na spravedlivý proces. Žádá proto jeho potrestání.

Lněnička Nečesaného poslal za mříže už dvakrát, když mu pokaždé uložil trest 13 let vězení. Nyní dostal případ na stůl znovu, tentokrát však za jiné situace. Vůbec poprvé měl totiž mladík před jeho senát předstoupit s nálepkou „nevinen“, kterou mu v listopadu udělil královéhradecký soudce Miroslav Mjartan.

Spis dostal soudce na stůl v polovině března a čekalo se, že nařídí jednání. Nečesaného ale krátce nato šokovali novináři, kteří zjistili, že v případu již bylo rozhodnuto v neveřejném jednání. Obhajoba o tom ale neměla tušení, stejně jako nevěděla, kdo bude v případu rozhodovat. To je podle Spolku Šalamoun zásadní problém.

Podjatost?

„Vědět, kdo mě bude soudit, má však význam nejen z hlediska vědomosti, kdo je mým zákonným soudcem, ale především k možnosti uplatnění dalších procesních práv, mezi něž nesporně patří i námitka podjatosti soudců. To ale Lukáš Nečesaný nemohl, když se ani nedozvěděl, že jeho věc už k odvolacímu soudu došla, a kterému senátu a v jakém složení byla přidělena. Pokud za tohoto stavu bylo rozhodnuto, aniž mu bylo umožněno namítnout podjatost senátu a případně jen jeho předsedy JUDr. Lněničky, byl zásadním způsobem zkrácen na svých zákonných, případně ústavních právech,“ uvedl spolek ve stížnosti, kterou zaslal Lněničkovu nadřízenému JUDr. Jaroslavu Burešovi, předsedovi Nejvyššího soudu JUDr. Pavlu Šámalovi a také ministru spravedlnosti Robertu Pelikánovi a prezidentu Miloši Zemanovi.

V souvislosti s otázkou podjatosti upozorňuje spolek na to, že Nejvyšší soud již v případu nechal vyměnit senát královéhradeckého soudce Jiřího Vacka, který Nečesaného několikrát odsoudil. „Vůči odvolacímu senátu tak procesně učinit nemohl, ale už samo odůvodnění rozhodnutí Nejvyššího soudu dává jistotu, že by s námitkou podjatosti odvolacího senátu za předsednictví JUDr. Lněničky uspěl sám Lukáš Nečesaný,“ upozorňuje Šalamoun.

Podle něj Lněnička obhajobu neinformoval úmyslně, aby proti němu nemohla vznést námitku. „S tak výrazným zásahem do práva Lukáše Nečesaného hájit se ve všech stadiích řízení způsobem, který mu zákon dovoluje, včetně vznesení námitky podjatosti soudce, nemůže Spolek Šalamoun souhlasit. Protože to předseda odvolacího senátu JUDr. Lněnička udělal promyšleně a cíleně, tak aby toto právo nemohlo být vůbec uplatněno, což nesporně nejen u Lukáše Nečesaného, ale i obecně musí vést k zpochybnění důvěry v nezávislost a nestrannost soudnictví, žádáme Vás, abyste za to navrhl JUDr. Jiřího Lněničku kárně potrestat,“ uzavírá spolek svou stížnost.

Návrat do Hradce

Do Hradce Králové se případ pokusu o vraždu kadeřnice z roku 2013 vrací již poněkolikáté. Lněnička sice nesouhlasil s některými argumenty odvolání státní zástupkyně a dokonce je označil za nefér, přesto ale případ Miroslavu Mjartanovi vrátil. Vadí mu, že se příliš držel právního názoru Nejvyššího soudu, a to i v otázce hodnocení důkazů, což podle něj nemusel. Nařídil mu proto důkazy přehodnotit. Hlavní líčení bylo nařízeno na 14. května.

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání