Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Razie v kancelářích firmy Porsche, automobilka je namočena v emisním skandálu

Autor: ČTK, AKu - 
18. dubna 2018
12:30

Německá prokuratura v souvislosti s emisním skandálem koncernu Volkswagen vyšetřuje tři současné a bývalé manažery automobilky Porsche AG, včetně jednoho člena představenstva. Úředníci prohledali budovy společnosti v Bavorsku a Bádensku-Württembersku. Informoval o tom dnes úřad stuttgartského prokurátora. Zaměstnanci jsou podezřelí z podvodu a zavádějící reklamy.

Vyšetřovatelé podle společnosti prozkoumali a zajistili některé dokumenty. Porsche podle svých slov bude s úřady plně spolupracovat, stejně jako další automobilka Audi, která dodává pro vozy Porsche velké naftové motory.

Porsche v souvislosti se skandálem u emisí naftových vozů Volkswagenu na podzim 2016 stáhla dobrovolně ke kontrole modely Macan. V červenci 2017 pak tehdejší spolkový ministr dopravy Alexander Dobrindt zakázal registraci modelů Cayenne s třílitrovým pohonem TDI.

Volkswagen se v září 2015 přiznal, že po celém světě instaloval do zhruba 11 milionů naftových aut software umožňující manipulovat s testy emisí. Aféra se týká mimo jiné asi 1,2 milionu vozů Škoda Auto.

Porsche je součástí koncernu Volkswagen a patří mezi nejziskovější automobilky světa. Loni společnost vykázala rekordní odbyt, tržby i zisk. Zisk po zdanění vzrostl o 19 procent na 3,14 miliardy eur (79,4 miliardy Kč) a tržby o pět procent na 23,5 miliardy eur (594,1 miliardy Kč).

Video  Speciál Porsche 919 na okruhu Spa v Belgii  - YouTube
Video se připravuje ...

 

 

Zobrazit celou diskusi