Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

Vyhoví ČSSD. ANO je pro placení nemocenské od prvního dne, zaměstnanci dostanou 60 procent

Autor: ČTK, simao - 
18. dubna 2018
07:30

Hnutí ANO zřejmě vyhoví požadavkům ČSSD a KSČM na zavedení 60procentní nemocenské v prvních třech dnech nemoci, změnu chce ale posunout minimálně na červenec 2019. Na dotaz České televize to dnes novinářům řekl vicepremiér a místopředseda vládního hnutí Richard Brabec s tím, že zrušení takzvané karenční doby by mělo být propojeno s kompenzačními opatřeními pro zaměstnavatele a zavedením elektronické neschopenky.

Kvůli přípravě spojených opatření by ANO preferovalo odložení změny minimálně na červenec 2019, ještě raději na začátek roku 2020. O zrušení karenční doby, jak je navrhla ČSSD, by Sněmovna mohla začít jednat v pátek. Poslanci o tom rozhodli v úterý při projednávání změn programu schůze.

Návrh je stále součástí vyjednávání ANO a ČSSD o koaliční vládě. Brabec uvedl, že ve hře je nyní odložení termínu spuštění nové podoby nemocenské, procentuální výměra zřejmě projde v podobě podporované komunisty a socialisty. Zaměstnanci by podle sociálnědemokratické novely zákoníku práce dostávali i v prvních třech dnech 60 procent platu, náklady by nesl zaměstnavatel.

Video  Poslankyně ČSSD i Pirátů podpořily zavedení proplácení prvních tří dnů nemoci. Piráti chtějí navíc sick days  - Jaroslav Šimáček, Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Zaměstnavatelům i osobám samostatně výdělečně činným by se ale o 0,2 procentního bodu snížily odvody na nemocenské pojištění. Vládní hnutí ANO připouštělo jiné parametry. Ministerstvo práce a sociálních věcí připravilo dvě možnosti. Dávalo přednost variantě, podle níž by nemocní dostali první tři dny 30 procent platu a zaměstnavatelé by propláceli první až 11. den stonání místo nynějšího čtvrtého až 14. dne.

Druhá možnost předpokládá 60procentní nemocenskou současně se zavedením vyšších odvodů pro zaměstnance. Nyní nedostávají zaměstnanci v prvních třech dnech nemoci nic. Náhradu mzdy poskytuje od čtvrtého do 14. dne nemoci za pracovní dny zaměstnavatel, a to tři pětiny průměrného denního výdělku. Od 15. dne se dávky poskytují z nemocenského pojištění.

marmat ( 18. dubna 2018 11:40 )

Jakože pro dobro lidu pište sem na diskuzi prosím SMYSLY !!! Ostatní dodává vrchovatě zdenekk s variací niků-že ?

marmat ( 18. dubna 2018 11:37 )

Tak to jste jediný, kdo se ve vzteku směje-vloni to měl jako tik Sobotka !A přešlo ho to č a s e m .

marmat ( 18. dubna 2018 11:34 )

gemmy: VELMI NENÁVISTNÝ UBOHÝ A HLAVNĚ naprosto mimoňovský přískěvek - zcela mimo téma, čas a prostor...proteože do vlastní branky! Čtěte o co jde !

Gemmy ( 18. dubna 2018 08:03 )

Svoji nemocenskou si neřešíte,vy hajzlové. U Vás jsou největší rezervy.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa