Po smrti Miloše Formana se zejména sociální sítě zaplnily řadou vzkazů a vyjádřením lítosti na režisérovým nečekaným skonem. Kondolovali Danny DeVito, Antonio Banderas, Larry Flint, z českých hvězd pak Aňa Geislerová, Jan Hřebejk a stovky dalších.

Teď se přidal prezident ČR Miloš Zeman, který Formanové poslal osobní telegram, v němž se ukázal i jako filmový kritik. "Vážená paní Formanová, s hlubokým zármutkem jsem se dozvěděl o skonu Vašeho manžela. Dovolte mi, abych Vám i celé Vaší rodině vyjádřil upřímnou soustrast. Pana Miloše Formana si hluboce vážím nejen já a celý český národ, ale i celý svět. Miloš Forman, jehož osobně považuji za největšího českého režiséra vůbec, ve svém díle i vlastní osobnosti reflektoval univerzální charakteristiky člověka a světa. Jeho filmy poukazují na občas komickou, občas tragickou roli a sílu „obyčejného člověka“ i génia. Ačkoli některá byla sžíravě kritická, je zřejmé, že jeho díla byla točena s láskou," píše Zeman v dopise.


Český prezident dále vyzdvihl Formanovy lidské vlastnosti. "Pan Miloš Forman rozpornost a paradoxy nejnovější historie i soudobého světa ztělesňoval i svým vlastním životem. Ten je příběhem člověka, který neusíná na vavřínech, ale dává přednost výzvě, nevzdává se při neúspěchu, ale pracuje – často ve ztížených podmínkách emigrace – na budoucím úspěchu, a který přesto, že citlivě vnímá vnitřní a vnější komplikovanost dneška, si život dokáže vesele užívat. Miloš Forman nadále zůstane velkým umělcem a hrdým, příkladným člověkem. Česká republika jej pyšně považuje za svého. Dovolte mi tedy, prosím, ještě jednou, abych vyslovil svoji lítost nad ztrátou, která Vás i nás všechny postihla," dodává prezident.

Forman zemřel v pátek 13. dubna na selhání plic v americkém Denburry, už v neděli jej manželka pohřbila pohřbila na místním hřbitově.

VIDEO: Vdova po Formanovi (†86) šokovala: Miloše tajně pohřbila dva dny po smrti!

Video
Video se připravuje ...

Vdova po Formanovi (†86) šokovala: Miloše tajně pohřbila dva dny po smrti! Blesk TV