Příběh zcela nového sousoší svatého Vojtěcha na Pražském hradě je symbolem vytrvalosti a nezlomnosti. Katedrála svatého Víta se slavnostně dokončila roku 1929. Roku 1937 vypsal Spolek pro dostavbu katedrály soutěž na dokončení náhrobku svatého Vojtěcha. Vítězem se tehdy stala sochařka Karla Vobišová-Žáková, která se tak pustila do práce.

Sádrový model, podle kterého měla vzniknout finální socha, se v chrámu vystavil pro veřejnost roku 1947. Nedlouho poté se však k moci dostali komunisté, kteří vzniku podobných děl nebyli nakloněni.

„Socha z křehké sádry měla být zničena. Rodina sochařky Vobišové se dozvěděla, že toto nebezpečí hrozí. V noci tedy její členové přišli do katedrály, model rozřezali a odnesli. Jen díky péči této rodiny celé sousoší vytrvalo,“ prozradila Dominika Bohušová, dominikánská sestra, která se na organizaci vzniku celého sousoší podílela.

Rodina sochařky posléze ukryla jednotlivé díly sousoší v ateliéru a později v bytě. Karla Vobišová-Žáková zemřela v roce 1961, nikdy se tak samotné realizace svého sousoší nedočkala.

Stovky kilogramů za miliony

Realizaci finální podoby sousoší svatého Vojtěcha mají na svědomí restaurátoři z pasířství Houska & Douda. „Pracovat jsme začali před dvěma měsíci, od té doby na soše pracovalo nepřetržitě 5 lidí,“ uvedl restaurátor Ivan Houska, podle kterého museli odborníci dát sousoší dohromady ze zhruba 23 různých dílů.

Sousoší svatého Vojtěcha se po dlouhých desetiletích objevilo na Pražském hradě.
Autor: Daniel Vitouš

„Bylo potřeba zakoupit 300 kilogramů stříbra, socha tedy po spojení váží přes 300 kilogramů. Stříbro jsme nakoupili postupně. Společně se zaplacením firem, které dílo vyráběly, je hodnota sousoší zhruba 6 milionů korun,“ prozradila Dominika Bohušová.

Sousoší vznikalo pod tlakem šibeničního termínu. Celá akce se totiž musela stihnout do příletu ostatků kardinála Josefa Berana do vlasti, ke kterému dojde v pátek 20. dubna. Někdejší arcibiskup pražský dosud odpočívá v prozatímním hrobě v Římě, který bude zrušen.

Fotogalerie
17 fotografií