Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Fiala a Bartoš byli u Zemana. „Chce vládu bez extremistů,“ řekl po schůzce Pirát

Autor: ČTK - 
17. dubna 2018
16:20

Předseda ODS Petr Fiala se v úterý odpoledne setkal s Milošem Zemanem, poté na něj navázal předseda Pirátů Ivan Bartoš. Šéf ODS na schůzce zjistil, že Zeman považuje za pravděpodobné, že se ANO s ČSSD domluví na vládní spolupráci. Trvá také na tom, že vládu má i nadále domlouvat šéf hnutí ANO a premiér v demisi Andrej Babiš. Podle Bartoše prezident nevidí reálně variantu úřednické vlády.

Šéf ODS po schůzce novinářům řekl, že se přijel Zemana zeptat, jak vidí současnou politickou krizi. Podotkl, že se nic nového nedozvěděl, schůzka i tak podle něj měla smysl. Potvrdil si, že postoje Zemana jsou takové, jak bylo dosud známo. Řekl, že to pro něj není dobrá zpráva, ale že mu nezbývá nic jiného než jeho postoj respektovat, protože Zeman má „z hlediska ústavy všechny karty v ruce“.

Zeman Fialovi potvrdil, že vidí pouze dvě možné cesty, a to vznik vlády ANO a ČSSD za podpory KSČM nebo jednobarovenou vládu ANO podporovanou KSČM a hnutím Svoboda a přímá demokracie (SPD). První variantu považuje za pravděpodobnější. Zeman se podle Fialy domnívá, že vyjednávání ANO se sociální demokracií bude úspěšné.

Prezident odmítl, že by o vládě vyjednával jiný představitel ANO než Babiš. Fialovi řekl, že respektuje rozhodnutí vítězného hnutí, které Babiše nominovalo jako kandidáta na premiéra. Za hranici, do které musí Babiš vládu sestavit, Zeman označil průběh června.

Fiala zároveň zkritizoval možnost vzniku kabinetu podporovaného KSČM. Poukázal na aktivní „stalinské“ křídlo v této straně a na zahraniční politiku KSČM.

Na Fialu navázal Bartoš

Na Hrad krátce před 15:00 přijel také Bartoš s místopředsedou strany Jakubem Michálkem. Prezidenta se politici ptali na sestavování vlády. Informace chtěli podle Bartoše mít přímo z první ruky. Zeman podle něj souhlasil, že ne vše, co zaznívá v médiích po politických schůzkách, odpovídá tomu, co se na schůzkách skutečně stalo.

„Pro mě je potěšující, že od prezidenta zaznělo, že jeho preferovaná varianta v tuto chvíli by měla být vláda, kde nebudou účastni extremisté,“ řekl Bartoš. Šéf Pirátů podotkl, že Zeman stále chápe sociální demokracii jako „své dítě“, a preferuje proto účast ČSSD ve vládě.

Předseda Pirátů Ivan Bartoš a místopředseda strany Jakub Michálek na tiskové konferenci po jednání se Zemanem Předseda Pirátů Ivan Bartoš a místopředseda strany Jakub Michálek na tiskové konferenci po jednání se Zemanem | Ivan Bartoš, Piráti

Také Bartoš s prezidentem mluvil o tom, že předpokládá, že se vládu podaří sestavit do prázdnin. Zeman zdůraznil, že když nějaký termín určí prezident, byl by prezident velmi rozzloben, kdyby požadovaný čas nebyl dodržen. Zda by v takovém případě odebral Babišovi pověření k sestavení vlády, ale podle Bartoše na schůzce nezaznělo. Prezident také řekl, že by neměl problém jmenovat premiérem jiného představitele hnutí ANO než Babiše, iniciativa by ale musela vzejít z ANO.

Piráti se Zemana zeptali, zda by pověřil sestavováním vlády nepolitického člověka, kterého by navrhla Poslanecká sněmovna. „Prezident tuto situaci vidí, zejména i díky tomu, jak se baví s lídry politických stran, jako velmi nepravděpodobnou až nemožnou, protože by se kvůli rozdělení sil ve Sněmovně musela předpokládat skutečně nějaká spolupráce stran, které spolu ani nechodí na mítinky, natož aby spolu hledali konsenzus na vytvoření vlády odborníků, nebo chceme-li politicko-odbornické vlády,“ dodal Bartoš.

Jiné varianty vlády

Zatímco Babiše a zástupce SPD a KSČM Zeman přijímal minulý týden v Lánech, se šéfy ODS, KDU-ČSL, Pirátů a ČSSD se setkává na Pražském hradě. Minulý týden v televizi Barrandov prezident prohlásil v souvislosti s případnou schůzkou s předsedou Ústavního soudu Pavlem Rychetským, že v Lánech se konají důležitější schůzky a na Hradě ty méně důležité.

Fiala s Bartošem se chtěli se Zemanem setkat hlavně proto, že vidí i jiné varianty vlády než Zeman. Podle Fialy by o novém kabinetu nemusel jednat Babiš, který už jednou neuspěl. Nabízí se podle něj, aby vládu sestavoval jiný zástupce z hnutí ANO, které zvítězilo v podzimních volbách do Sněmovny.

Předseda Pirátů Bartoš vidí jako možnou variantu opakování koalice ANO, ČSSD a KDU-ČSL z minulého volebního období nebo politicko-odbornickou vládu. V takovém případě by vládní kabinet nevedl Babiš. Jmenování jiného premiéra by tudíž podle Bartoše mohlo odblokovat současnou situaci.

hejhej ( 18. dubna 2018 22:56 )

Pokud je nějaká strana v PS extremistická tak to jsou právě vítači násilnických muslimů Piráti.

povim_vam_pravdu ( 17. dubna 2018 23:09 )

V demokratických zemích sestavuje vládu vítěz voleb, druhý pokus má ten druhý na pásce a třetí šéf parlamentu. A když ani ten to nezvládne, jsou nové volby. My ale máme soudruha prezidenta-putinovského vazala, který potřebuje mít premiérem zločince a s ústavou si vytírá (_!_).

platykodon ( 17. dubna 2018 22:13 )

naidka ( 17. dubna 2018 21:56 )

Nevím, co chtějí piráti ještě legalizovat, když konopí je už legalizované, např. v masti na paty, jak jsem se tady dočetla.

najko ( 17. dubna 2018 21:47 )

Extremisti jsou Pirati, TOPka a ODS !

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa