Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Zataženo, déšť 16°C

ANO dalo ČSSD nabídku k jednání. Hamáček: „Poradíme se, v pátek rozhodneme“

Autor: ČTK, tl, bud - 
16. dubna 2018
22:14

Hnutí ANO na večerní schůzce sdělilo hlavním představitelům ČSSD, za jakých podmínek by mohla pokračovat jednání o vládě. Předseda socialistů ale nechtěl detaily z jednání nijak komentovat, o všem chce nejprve informovat grémium své strany.

„Mohu potvrdit, že ANO nám sdělilo svou představu, za jakých podmínek by mohla pokračovat jednání o vládní spolupráci,“ uvedl po skončení schůzky Hamáček. Jako první ji podle něj uslyší členové stranického grémia, které se sejde v dohledné době. "Předsednictvo v pátek řekne, zda nabídku akceptuje," dodal. Odmítl komentovat, jaký má z nabídky pocit. "Nechci vysílat signály," odvětil.

Vyslechli důvody k jednání

Sociální demokraté od pondělní schůzky o možném obnovení jednání o vládě s hnutím ANO nic moc neočekávali. Podle prvního místopředsedy ČSSD Jiřího Zimoly si šli pouze vyslechnout důvody, proč by se k rozhovorům měli vrátit. V pátek by je pak posoudilo předsednictvo strany. Vyjednávací týmy ANO a ČSSD se sešly v Poslanecké sněmovně.

Zimola novinářům řekl, že ČSSD oficiálně a řádně ukončila jednání, takže nyní se nedá hovořit o schůzce u jednacího stolu. Nepřicházel tak s žádným očekáváním. „My přijali nabídku pana (Andreje) Babiše a jeho kolegů, abychom se setkali,“ uvedl Zimola, který spolu s místopředsedou strany Martinem Netolickým přišel do Sněmovny zhruba hodinu před jednáním situaci probrat s šéfem strany Janem Hamáčkem.

„Jdeme se sejít, abychom vyslechli, jestli se objevily nějaké nové důvody, proč bychom k jednacímu stolu s ANO zasednout měli,“ uvedl Zimola. Pokud se objeví, může v pátek schválit další kolo jednání předsednictvo ČSSD, dodal.

Hlavní zádrhele: ministerstvo vnitra a Babiš jako premiér

Sociální demokracie ukončila rozhovory s ANO před necelými dvěma týdny kvůli personálním neshodám. ANO totiž nevyhovělo požadavku, aby do kabinetu nenominovalo premiéra v demisi a předsedu ANO Andreje Babiše, který čelí trestnímu stíhání v případu Čapího hnízda. Socialistům nechtělo ANO přenechat ani místo ministra vnitra, které mělo být podle ČSSD zárukou nezávislého vyšetřování.

Konec vyjednávání schválily vrcholné orgány ČSSD včetně sjezdu a prezident Miloš Zeman následně vybídl Babiše, ať o vládě vyjednává s KSČM a hnutím Svoboda a přímá demokracie. Spolupráci s SPD Tomia Okamury však odmítla řada především regionálních představitelů ANO a výbor hnutí se tak minulý týden jednomyslně rozhodl dát přednost návratu k jednáním s ČSSD.

Politika podle Kalouska, pardon, Murphyho

Představitelé ANO se před schůzkou novinářům vyhnuli, sociální demokraté odkázali na závěr jednání. Za čekajícími žurnalisty se před sněmovní budovou zastavil předseda TOP 09 Miroslav Kalousek. V žertovné náladě jim řekl, že od schůzky očekává výsledek v duchu Murphyho zákonů. „Pokud něco může dopadnout blbě, tak to blbě dopadne,“ vtipkoval.

cezar8 ( 17. dubna 2018 17:30 )

....moc obehrané a neprokázané, myslím to trestní stíhání, co takhle vyčkat rozhodnutí soudu příteli a respektovat presumpci neviny. To jak dopadly volby víme všichni, takže vyskakovat může, jen tajně doufám, že to se socany nevyjde a budou předčasné volby.....

cezar8 ( 17. dubna 2018 14:04 )

Socani sprostě lhali hned po minulém pátečním jednání. Hamáček řekl, že ANO nedalo na stůl žádný kompromisní návrh, ve skutečnosti jim Babiš nabídl neuvěřitelných 5 ministrů a to i ministerstvo spravedlnosti a práce a sociálních věcí k plnění jejich programu.... Hamáčkovi a dalším chytrákům nikdo neřekl, jak dopadly nedávné volby, mohu prozradit? ČSSD dostala " hezkých, celých " 7,24 %. Takže až poleví jejich vysoké teploty zaviněné epidemií chřipky, snad hoši z ČSSD pochopí, jakou mají " váhu " při jednáních se suverénním vítězem voleb....

marmat ( 17. dubna 2018 00:27 )

Vlastně NULOVÝ partner a tlak ze všech stran !!!!Musel být označen jako pachatel ipan Faltýnek, aby ho nenahradil ! Na to NEZAPOMEŇTE !

marmat ( 17. dubna 2018 00:25 )

A s kým má jednat...místo gratulace mu IHNED oznámili, že ho budou IGNOROVAT !!! Dali byste k NĚMU koho ? Nulový, nebo groteskní, hysterický a posedlý "materiál" k vyjednávání....

marmat ( 17. dubna 2018 00:21 )

Rád byste evidentně OKAMURU a komunisty ??? Tak je vidět, že jste naivka nebo komik.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa