„Domníváme se, že počty nekuřáckých letišť se budou postupně zvyšovat, a chceme tak jít vstříc tomuto modernímu zdravému trendu. Zároveň jsme přesvědčeni, že toto rozhodnutí přinese zvýšení kvality a komfortu během pobytu na letišti pro většinu cestujících i zaměstnanců,“ vysvětlil důvody k zavedení nového pravidla šéf Letiště Praha Václav Řehoř.

„Jsme velikostí středně velké letiště s minimálním počtem transferujících cestujících, které může kuřácké požadavky do značné míry řešit venkovními prostory. Kuřákům bude k dispozici 14 vyhrazených míst přímo před vstupy do budov,“ dodal Řehoř.

Před rozhodnutím si podle něj letiště vyhodnotilo provoz dosavadních provizorních kuřáckých prostor a narůstající počet stížností cestujících. K rozhodnutí vedl letiště také předpoklad budoucích investic na vybudování trvalých kuřáren splňujících veškeré legislativní nároky, dodal.

Potíže s elektronickými cigaretami

Jak upozornil ředitel letenkového portálu Letuška.cz Josef Trejbal, kuřáci by si měli dávat pozor i na další omezení. Například uživatelé elektronických cigaret mohou mít problémy kvůli kapalným náplním i s jejich převozem. Objem jednotlivých tekutin, které si cestující s sebou vezmou do letadla, zpravidla nesmí přesáhnout 100 mililitrů. Omezení bylo zavedeno v roce 2006 z obav použití tekutin k teroristickým útokům.

Vedení letiště se podle něho inspirovalo řadou letišť, která nekuřácká pravidla zavedla již dříve. Nekuřácká už jsou například letiště ve Velké Británii či ve Španělsku, více než 600 letišť v USA nebo některá ruská letiště. O nových pravidlech začalo pražské letiště informovat jak na svých internetových stránkách, tak v samotných prostorách letiště.