Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Jaro v bytě: Jak správně přesadit pokojové a balkonové rostliny

/
  • (iStock)
    2. března 2024 ● 06:00

    Jaro je tu a s ním i čas začít se opět plně věnovat zahradě. Zapomenout byste ale neměli ani na pokojové rostliny. Teď je nejvhodnější doba je přesadit. Čeká vás zkrátka plno práce, je proto dobré, si ji správně zorganizovat. Sepsali jsme vám seznam prací, které byste teď měli udělat.

  • 1.

    Dejte pozor na škůdce

    Autor: iStock

    V dubnu je čas věnovat se péči o rostliny, které byly přes zimu uloženy v místnostech s nižší teplotou. Po odstranění jejich odumřelých částí a po seřezání rostlin kontrolujte, zda se neobjeví škůdci. Pokud ano, zasáhněte proti nim co nejrychleji.

  • 2.

    Přesaďte i pokojovky

    Autor: iStock

    Právě nyní je ideální doba k přesazování rostlin balkonových i pokojových. Květináče, které jste již někdy použili, je třeba důkladně vydrhnout z vnější i vnitřní strany. Vyvarujte se však užití chemických čisticích prostředků!

     

     

  • 3.

    Jak zalévat po přesazení

    Autor: iStock

    Ihned po přesazení rostlinu dobře zalijte. Poté se zálivkou šetřete, jinak by onemocněly kořeny. Substrát stačí udržovat jen mírně vlhký, ale nesmí se nechat úplně vyschnout. Normálně zalévat začněte rostlinu teprve tehdy, až bude jasné, že se dobře ujala a pokračuje v růstu. První měsíc po přesazení ji nehnojte. Postupně zvyšujte zálivku i mlžení pokojových rostlin, jež se probouzí. Nezapomínejte ani na dávku hnojiva.

  • 4.

    Ven dávejte rostliny za deště

    Autor: iStock

    Pusťte se do osazování venkovních truhlíků. S vynesením nádobových přezimovaných rostlin počkejte nejlépe na delší deštivé období. Mladé listy jsou totiž citlivé na světlo a zatažená obloha jim zajistí ochranu před sluncem.

  • 5.

    Pozor na slunce i na nízké teploty

    Autor: iStock

    Ačkoli je přes den teplo, noc může přinést i mráz. Buďte na tuto situaci připraveni a rostliny přeneste v případě nepříznivého počasí domů nebo je chraňte netkanou textilií. Dubnové sluníčko může naopak ohrozit rostliny v okně směrovaném na jih. Dopřejte jim stín, aby se hned ze začátku nespálily.

     

Přidat názor
Počet komentářů: 1
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy