Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Zaorálek: Handlíř Babiš může skončit jako Jakešův kůl. Já mám čas si zaplavat

Video se připravuje ...
Autor: Jakub Veinlich - 
15. dubna 2018
06:10

Při loňských volbách do Poslanecké sněmovny byl hlavní tváří ČSSD s ambicí porazit šéfa ANO Andreje Babiše. To se ovšem Lubomíru Zaorálkovi nepovedlo. Strana oranžové růže dostala výprask a pouhých 15 poslaneckých křesel. „Zvedáme se z prachu,“ tvrdí teď bývalý ministr zahraničí, který lituje odchodu Bohuslava Sobotky z politiky. A nevěří, že by Babiš začal se sociálními demokraty jednat slušně. Sám má radost, že si může jít zaplavat a něco i přečíst.

Při vládní krizi loni na jaře Andrej Babiš označil Lubomíra Zaorálka za možného premiéra místo Bohuslava Sobotky. Zatímco Sobotka si premiérskou židli udržel, Babiš šel z vlády ven a Zaorálek se za pár týdnů stal celorepublikovou tváří ČSSD pro podzimní volby. Ambice měl velké – chtěl získat 15 procent hlasů. Nakonec ale stranu volilo jen 7,27 procenta lidí.

„Myslím, že jsem makal. Je to samozřejmě můj problém, že jsem makal marně, ale myslím si, že jsem se snažil opravdu udělat všechno, co je třeba. A mám pocit, že to cítí i moji straničtí přátelé, že jsem se snažil. Možná s výsledkem, který nevyšel, ale rozhodně jsem nic nezanedbal,“ tvrdí půl roku po volbách Zaorálek v rozhovoru pro Blesk Zprávy. V něm si zároveň posteskl, že se mu nepodařilo vyburcovat k práci celou sociální demokracii.

Zaorálek volá po burcujícím lídrovi ČSSD

„Chtělo by to do budoucna zřejmě lídra, který dokáže zvednout i více členů strany, aby to bylo vidět na všech. Nechci to moc rozebírat, možná na to nebylo ani dostatek času. Ale rozhodně by to chtělo větší změny v sociální demokracii i v tom, jak se ta strana cítí jako jedno tělo. V tom je potřeba udělat ještě hodně práce a dnes už vím, že je to na déle,“ dodal.

I kvůli nejhoršímu volebnímu výsledku ČSSD v novodobé historii se rozhodl už znovu nekandidovat do vedení strany a je jen řadovým poslancem. Žádného ze svých kroků v posledních měsících prý nelituje, naopak si pochvaluje, že má opět víc času na své soukromé aktivity. „Teď si trochu připadám jako normální člověk, protože si můžu jít zaplavat a přečetl jsem si věci, na které nebyl čas, za to jsem docela rád, protože je to trochu víc normální život,“ řekl Blesk Zprávám v Poslanecké sněmovně.

Lítost nad Sobotkovým koncem

Podobně jako Zaorálek na tom byl i bývalý premiér a předseda strany Bohuslav Sobotka, který se nakonec k prvnímu dubnu vzdal i poslaneckého mandátu. Což Zaorálka prý dost mrzí.

„Já jsem s ním nemluvil o těch důvodech, to může odpovědět jen on. Na jedné straně to respektuji, na druhé straně cítím, že je to ztráta někoho, kdo byl velmi silným politikem s obrovskou kapacitou znalostí,“ lituje Zaorálek Sobotkova konce.

Své práci prý bývalý premiér obětoval vše i s vědomím, že má malé děti a manželku. I o ni ale nakonec přišel. Loni v červnu manželé Sobotkovi oznámili, že žijí odděleně. Sám Zaorálek prý po volebním debaklu o složení mandátu neuvažoval, protože dostal dost preferenčních hlasů.

„ČSSD se zvedá z prachu“

Zaorálek je zkušený sociální demokrat. Byl za ČSSD také předsedou Poslanecké sněmovny a patřil mezi významné místopředsedy strany. Po volbách si podle jeho slov sociální demokraté sáhli na absolutní dno. Teď už se prý situace ale lepší.

„Mám dokonce pocit, že se i ten klub poslanecký po sjezdu konsolidoval. Začali jsme mnohem víc pracovat systematicky a máme i všichni pocit, že jsme dostali určitý směr. To nepřeháním, to vám řekne každý, že se ta atmosféra tady zlepšila. Byli jsme trochu, to připustím, v dezolátním stavu po těch volbách. A bylo obtížné tady hledat nějakou parketu. Teď si myslím, že se zvedáme z prachu,“ je přesvědčený.

Video  Zaorálek: Sobotky je škoda. ČSSD konečně pracuje a zvedá se z prachu  - Jakub Veinlich/Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Jakým bude předsedou Jan Hamáček, zatím nedokáže odhadnout. „Nikdy to úplně přesně neodhadnete. Dokonce ani u sebe bych si nebyl jist, co by to se mnou udělalo. Takže ona je to vždycky sázka,“ uvedl.

„Honza Hamáček má výhodu, že dobře zná věci. Ono to, čemu se lidi většinou posmívají, že někdo dělá pořád politiku, tak on díky tomu řemeslu rozumí a zná velmi dobře Sněmovnu. Má celou řadu vazeb, zná celou řadu témat, takže má výhodu zkušeností, které dnes může uplatnit. A teď se ukáže, jak se mu to povede. A já si myslím, že si vede zatím dobře,“ vkládá Zaorálek naděje do nového lídra.

Hamáček podle něj zvládá i dobře vyjednání s hnutím ANO o případné účasti ČSSD ve vládě. To, že s Jiřím Zimolou v první etapě nekývnul na podmínky Andreje Babiše, Zaorálek uvítal. Hlasitě si dokonce oddychnul i na Facebooku.

„Měl jsem pocit, že nám to vrátilo v něčem důstojnost. Pořád se říkalo, že nám jde o funkce a počítáme funkce – dokonce se na něho (Jana Hamáčka) házelo, že mu šlo o ministerstvo vnitra. To jsou všechno nesmysly. Myslím, že dobře odhadl, že za těch podmínek, které vznikly, to přijmout nelze. Jsem rád, že citlivost, kterou vůči straně, věřím, má, projevil. A že se zachoval tak, jak se očekávalo, že se zachová, protože to takto cítila většina členů,“ zmínil Zaorálek. I na tom se podle něj ukázalo, že Hamáček řemeslu rozumí.

Lubomír Zaorálek byl ve vládě s hnutím ANO celé předešlé čtyři roky. A další spolupráci s Andrejem Babišem si nyní dovede představit jen těžko. A to i kvůli předvolebnímu období, kdy se na scéně objevila kauza Lithium.

„Jednou vás člověk podrazí s lithiem, protože to, co se stalo, podle mě kolem lithia byl skutečně podraz, já se nikdy nemůžu tvářit, když někdo o nás začne tvrdit, že jsme si namastili kapsy na rozkradení národního bohatství, to je absurdní a já to nemůžu snést. To není poprvé,“ pohoršil se Zaorálek.

„Takže jestli si k vám někdo sedne a řekne, že chce jednat, a přitom o vás říká, že jste podrazák a zkorumpovaný, tak nemůžete myslet vážně, že ten člověk bude váš partner,“ je někdejší lídr rezervovaný k další vládní spolupráci.

Jakešův kůl v plotě

Zaorálkovi nestačí ani to, že ANO změnilo názor a chce se vrátit s ČSSD zpět k jednacímu stolu. Hlavní nevýhodou hnutí je podle něj především osoba Andreje Babiše jako takového. A nevěří, že by se jeho přístup přes noc změnil.

„Tvrdím, že pokud se nezmění přístup, že pan Babiš tu zůstane jako Jakešův kůl v plotě, protože s ním nikdo nepůjde. Nikdo nepůjde s tím, kdo s vámi usedá u stolu a stále do vás kope. A tahle metoda rozbije každou koalici,“ zmínil Zaorálek. Podobná nálada je podle něj i mezi členskou základnou ČSSD.

Atmosféra „handlů a kšeftů“

„Nepodařilo se vytvořit atmosféru pro společné vládnutí. Nahradit atmosféru handlování a kšeftů tím, že v této zemi je opravdu potřeba něco udělat. Pan Babiš mluví občas o své knize, ale já mám pocit, že on to v sobě nemá,“ uvedl Zaorálek. Zároveň by také uvítal, kdyby hnutí ANO udělalo to, co chtějí i ostatní strany. Tedy pověřilo sestavováním vlády někoho jiného než Andreje Babiše.

Právě takovou podmínku, tedy, že ve vládě nebude trestně stíhaná osoba, chce Zaorálek při vyjednáváních příští týden dodržet. Usnesení stranického sjezdu podle něj stále platí.

Proč právě vnitro? 

„Co jsme řekli na tom sjezdu, že (Babišova) nominace je zásadní problém, to je skutečně problém, který trvá,“ řekl Zaorálek. Stejně tak by podle něj měla sociální demokracie dál trvat na tom, aby hnutí ANO nemělo pod sebou v příští vládě ministerstvo vnitra.

„Když někdo stojí o ministerstvo vnitra, zároveň víme, že se řeší jeho kauza, je to problém. Ministerstvo vnitra je spojeno s výkonem vyšetřování určitými vazbami, tak proto, řekněme z těchto preventivních důvodů, bylo důležité o to usilovat. Ne proto, že by to chtěl někdo ohýbat, ale aby se to neohýbalo,“ řekl pro Blesk Zprávy Zaorálek.

Znovu ke stolu s ANO už v pondělí

Výbor hnutí ANO ve čtvrtek večer rozhodl, aby vedení upustilo od vyjednávání tolerance vzniku vlády s hnutím SPD Tomia Okamury a vrátilo se zpět ke stolu se sociální demokracií. První schůzka je na programu v pondělí večer. Ještě před tím pojede premiér v demisi Andrej Babiš v neděli po necelém týdnu opět za prezidentem Zemanem do Lán, aby změnu situace probrali.

V týdnu se pak Miloš Zeman setká i s dalšími lídry stran. Ve čtvrtek zamíří na Pražský hrad i předseda sociální demokracie Jan Hamáček. Jako poslední ze zástupců sněmovních klubů.

hejhej ( 16. dubna 2018 09:11 )

sores:

marmat ( 15. dubna 2018 21:09 )

Naivněji se zachoval jen komik Bělobrádek minulý týden ...Asi si u voličů neškrtne!?

marmat ( 15. dubna 2018 21:07 )

Nebyl takový...byl vždy rebel, ale zvencnul se z existence Babiše a to ho semlelo i se stranou !!! Choval se naivně jak politický začátečník...

marmat ( 15. dubna 2018 21:05 )

Zaorálek vydržel velmi dlouho vloni udžet v Antibabiš honu až třetí flek za Sobotkou a Chovancem...pak se zbláznil a to KOMPLETNĚ potopilo ČSSD...Až se odhalí, že byl Chovanec autorem kauzy Čapí hnízdo bude hodně zle...........

sores ( 15. dubna 2018 16:32 )

Jediný důvod proč se polovina politiků chce zbavit Babiše je, že ví hodně o jejich podvodech a špíně. Babiš usiluje o vyšší platy a důchody!!obojí je žebrácké, nikdy Česko nedosáhne ani z 50% život.úrovně němců!!! Politici jsou boháči a na lidi s.e.r.ou z vysoka!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa