Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Sýrii zasypalo přes 100 raket USA, Británie a Francie. Rusové zuří

Autor: ČTK, kal - 
14. dubna 2018
10:25

Spojené státy, Británie a Francie podnikly v noci na sobotu koordinovaný vojenský úder proti Sýrii. Jde o reakci na týden starý chemický útok s desítkami obětí, který přičítá Západ syrskému vládnoucímu režimu. Jako první o úderu informoval americký prezident Donald Trump v přímém televizním přenosu. Rusové ho odsoudili, podle prezidenta Vladimira Putina je to aktem agrese vůči suverénnímu státu. Generální tajemník OSN António Guterres vyzval státy ke zdrženlivosti. Americký ministr obrany James Mattis oznámil, že úder měl přes sto střel.

Americký vládní zdroj potvrdil agentuře Reuters, že USA použily v útoku rakety s plochou dráhou letu typu Tomahawk. Britské ministerstvo obrany oznámilo, že se do operace zapojily čtyři stíhací letouny typu Tornado.

Všechny tři země bojují proti barbarství, upozornil prezident Trump. Podle Reuters zazněla ve východní části syrské metropole Damašku série nejméně šesti výbuchů. Zasažena byla například čtvrť Barzá, kde leží výzkumný komplex. Další zdroje hovoří o zasažení i různých vojenských cílů v Sýrii. Podle syrské státní televize byly spuštěny systémy syrské protivzdušné obrany. Rusové tvrdí, že se díky nim podařilo zneškodnit 71 ze 103 střel.

To je ale v rozporu s prohlášením Američanů. Generál Kenneth McKenzie uvedl, že při nočním spojeneckém útoku na Sýrii byly s úspěchem zasaženy tři cíle spojené se syrským chemickým vojenským programem. „Syrská protivzdušná obrana nezasáhla žádné naše letadlo ani raketu,“ řekl McKenzie. Američané, Rusové a Francouzi podle něj vypálili 105 raket.

Video  Rakety USA, Británie a Francie udeřily na Asadův režim  - Twitter / MohammadiRashid a ČTK
Video se připravuje ...

„Jsou to zločiny jednoho monstra“

Chemický útok byl podle Trumpa „významnou eskalací v používání chemických zbraní tímto velmi strašným režimem“. Prezident USA zdůraznil, že je připraven v útocích pokračovat, dokud Sýrie neustane v používání chemických zbraní.

„Nejsou to činy jednoho člověka. Jsou to místo toho zločiny jednoho monstra,“ prohlásil Trump na adresu syrského prezidenta Bašára Asada. „Účelem naší akce je vytvořit pevný odrazující prostředek proti výrobě, šíření a používání chemických zbraní,“ řekl Trump.

Prezident USA se také vyjádřil velmi kriticky k Rusku a Íránu, které podporují Asadovu vládu. „Ptám se Íránu a Ruska, jaký druh národa chce být spojován s masovou vraždou nevinných mužů, žen a dětí?“ zeptal se. „Rusko se musí rozhodnout, zda bude pokračovat v temné cestě, nebo se připojí k civilizovaným národům,“ dodal Trump.

Anketa
Souhlasíte s raketovým útokem USA, Británie a Francie na Sýrii?
počet hlasujících: 11173

Britská premiérka Theresa Mayová potvrdila, že vydala povolení britským silám v zahraničí k koordinovaným a cíleným úderům s cílem omezit chemické kapacity syrského vládnoucího režimu. Ve svém prohlášení uvedla, že rozhodnutí použít sílu se jí nepřijímalo lehce. „Učinila jsem tak, protože soudím, že tato akce je v britském národním zájmu,“ upozornila. „Nemůžeme dovolit, aby se používání chemických zbraní se stalo normální uvnitř Sýrie, v ulicích Spojeného království nebo kdekoli jinde na světě,“ dodala.

Putin chce mimořádné zasedání Rady bezpečnosti OSN

Francouzský prezident Emmanuel Macron také posléze oznámil, že nařídil vojenský zásah proti Sýrii společně se Spojenými státy a Británií. Řekl, že útok se omezil na zařízení chemických zbraní v Sýrii. „Nemůžeme tolerovat opakované používání chemických zbraní, což představuje bezprostřední nebezpečí pro syrský lid a naši kolektivní bezpečnost, uvedl v prohlášení.

Rusko raketový útok USA, Británie a Francie proti Sýrii důrazně odsoudilo. Podle prezidenta Vladimira Putina je úder aktem agrese vůči suverénnímu státu a dál zhorší humanitární situaci v zemi. Moskva kvůli útoku svolá mimořádné zasedání Rady bezpečnosti OSN.

marais ( 15. dubna 2018 08:33 )

Asád v Sýrii získává stále více území pod kontrolu, blíží se konec bojů s opozicí, to spíše západní koalice zuří a začne bombardovat Sýrii. Hanba jim.

11karel11 ( 14. dubna 2018 20:14 )

Světový agresor si zdůvodňuje svoji agresi. Nevinní lidé umírají, z ciziho krev neteče. Mělo by se válčit na jeho kontinentě.

platykodon ( 14. dubna 2018 18:17 )

má slova.

finito70 ( 14. dubna 2018 17:54 )

Uplne presne tak cista pravda

sores ( 14. dubna 2018 17:51 )

AŤ si tu chemickou smrt pustí mužský na sebe a ne aby to odnesly ženy a děti!!! Jenom proto že mužský bahní po moci tak do toho zatáhnou i nás dobytkové odpo.rn.í!!!

Zobrazit celou diskusi