Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Spratci z Krejčířovy vily? Ti jsou jen pro ostudu, říkají urbexeři a popsali střety s policií

Autor: Zuzana Zelenková - 
29. dubna 2018
11:51

Skoky u Žlutic jsou vesnice, kterou v roce 1968 nechala vláda srovnat se zemí. Hlavní příjezdovou cestu totiž odstřihla nová přehrada a lidé odtud odcházeli. Dneska tady stojí jen zbytky několika domů a starý kostel. Právě taková opuštěná místa dokumentují takzvaní urbexeři. Navštěvují nejrůznější prázdné budovy, které fotí. Správný urbexer nesmí nic zničit, zároveň si z místa odnáší jenom fotografie. I z toho důvodu se běžní urbexeři distancují od nechvalně známých puberťáků z TVTwixx, kteří se například vloupali do Krejčířovy vily.

Urbex je průzkum opuštěných budov, továren, můžou to být třeba i doly, jednoduše jakákoli stavba, kterou po sobě zanechal člověk. Často se jedná o budovu, například v případě starých fabrik, která může být ještě částečně v provozu.

„Je to na hraně a svoji roli hraje také adrenalin. Domluvit si vstup, to není ono, i když pár legálů jsme také měli,“ uvedl pro Blesk Zprávy Urbex Praha.

Všeobecně se traduje, že urbex vznikl ve Francii, kdy pár nadšenců prozkoumávalo podzemí. Přičemž jich několik také zahynulo.

Urbexer nic neodnáší, pouze fotí

„Miluju továrny, kde je cítit vůně oleje. Urbexer nesmí na daném místě vytvářet vstupy, nesmí být vidět, že tam byl, nepoužívá žádné násilí, například nic nevykopává a podobně,“ uvedl odborník.

Urbexeři se na místa vždycky snaží chodit alespoň ve dvou, a to hlavně z důvodu bezpečí. Kdyby například jeden někam spadnul, druhý může běžet pro pomoc. Bezdomovce Urbex Praha označuje za přátelské. Pokud prý dostanou pár drobných na pivo nebo víno, tak udělají výpravě i průvodce.

S tím, že se na místě nic neničí a nic se neodnáší, se shodují s webem Přednášky.net. Kluci z tohoto serveru nejen fotí, ale i přednášejí. Od jiných skupin se ale významně liší. Všude totiž chodí na povolení.

„Pravidlo urbexu říká: neodnášej nic než fotky, nezanechávej nic než stopy. Bohužel to neplatí, proto se nepíšou ty lokace. Zkušenost je taková, že když se uvede něco krásného, zajímavého, tak lidi z Čech byli schopni vzít dodávku a celé to vybílit za dopoledne,“ vysvětlil pro Blesk Zprávy fotograf, který si uměleckým jménem říká Desp a je součástí týmu webu Přednášky.net.

Opravdovým urbexerům škodí jejich rádoby konkurence. Jsou to kupříkladu hoši z TVTwixx. Jedná se o partu lidí, která před nedávnem vlezla do vily Radovana Krejčíře. Ta tím podle Despa značně utrpěla. Chlapci se tady promenovali, hráli fotbal a rozhodně se nesnažili chovat k okolí s maximální pokorou tak, aby se s budovou nic nestalo.

TVTwixx? Parta co na urbexery hází špínu

„TVTwixx na nás hází hroznou špínu. Čím dřív zmizí, tím dřív budou všichni šťastní. Oni ovlivní děti, které na jejich videa koukají a chtějí být jako oni. Děti ve 12–13 letech dělají pak to samé. Děti jsou tak hloupé a naivní, že pak sdílejí, kde je vidět, jak to ničí, demolují a tak dále. Otázka je, že se to pak neřeší dál. V momentě, kdy se to opravdu zviditelní, tak to hodně rychle skončí,“ dodal Desp.

Ani členové partičky z Přednášky.net v minulosti nechodili fotit s povolením. Moc dlouho jim to ale nevydrželo, chtěli si užít focení a mít pěkné fotografie. I když střety s policií vždycky dopadly dobře – bylo jasné, že kluci jenom fotí. Jejich „kolegové“, kteří budovy navštěvují ilegálně, už ale „slízli“ pár podmínek. Nelegální vstup na cizí pozemek nebo do cizí budovy může být i cestou za mříže.

Pro policii ale urbexeři nejsou významnými pachateli trestné činnosti. „Statisticky tuto problematiku nesledujeme. Obecně lze sdělit, že Policie České republiky postupuje dle platných právních norem. Tedy v případě, že se někdo dopouští protiprávního jednání, nebo se dozví, že se někdo protiprávního jednání dopustil, konají tak, jak je české zákony opravňují,“ uvedla pro Blesk Zprávy policejní mluvčí Ivana Nguyenová.

sores ( 29. dubna 2018 12:18 )

Zloděje Krejčíře nechat v base, zabavit mu majetek a tu jeho rezidenci z ukradených Kč srovnat se zemí nebo dát charitě!!! Je to naprosto jednoduché!!!!

Zobrazit celou diskusi