Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Studentka z ciziny skákala po soše svatého Prokopa. Odnesla to ruka

13. dubna 2018
15:40

Třiadvacetiletá studentka umění z Nizozemí poškodila ve Stráži pod Ralskem na Českolipsku morové sousoší z přelomu 17. a 18. století. Jedné soše kulturní památky ulomila předloktí. Policie cizinku obvinila z poškození cizí věci, hrozí jí až rok vězení. ČTK o tom v pátek informovala mluvčí policie Ivana Baláková.

Incident se stal minulý týden, kdy do Stráže přijela skupina vysokoškolských studentů z Nizozemí zájezdovým autobusem. „Hned poté, co z něj vystoupili, se od nich oddělila třiadvacetiletá studentka a začala skákat po Mariánském morovém sousoší, které stojí na náměstí. Když se pak zavěsila na sochu svatého Prokopa, ulomila jí pravé předloktí a s ním se zároveň zřítila na zem,“ uvedla Baláková.

Dívka v Nizozemí studuje vysokou školu umění. Policistům řekla, že si po dlouhé cestě autobusem potřebovala protáhnout tělo, proto na barokní památku vylezla. „Ujišťovala je, že sousoší poškodit nechtěla a je připravena vzniklou škodu zaplatit,“ dodala mluvčí policie. Přesná škoda bude známá až po vyjádření znalce, předběžně se odhaduje na více než 10 tisíc korun.

Morový sloup je dominantou protáhlého náměstí. Původní byl z roku 1682, ke změně kompozice došlo zhruba o 40 let později. Současná socha Panny Marie pochází z dílny sochaře K. Steyera z roku 1721, která nahradila dřívější sochařské dílo. To je nyní uloženo v muzeu. Později k ní přibyly sochy sv. Jana Nepomuckého, sv. Floriána, sv. Šebestiána a sv. Prokopa.

 

Lucio1 ( 13. dubna 2018 16:18 )

Studentka umění se potřebovala protáhnout.. Koukám že blbci jsou všude..Ale děcka se nesmí omezovat, aby neutrpěla jejich sebedůvěra., chceš si zaskákat na soše, proč ne..

Marquiz52 ( 13. dubna 2018 16:18 )

pod článek o napadení policajtů cigány diskuze žádná a o tomto diskuzi dáte. Policajti měli mít zbraň a střílet. V Americe by se tak stalo bez zaváhání. To je teda demokracie u nás.Cigáni jsou chráněni, to je sviňárna. Bílí občané by šli sedět hned všeci.Kdy už politici s takovými cigány něco udělají? Nebo to tak bude do nekonečna? Jak je potom chcete vychovávat? To nakonec zase bude bez trestu

Zobrazit celou diskusi