Hrůzné drama se odehrálo loni v červenci v Plzni. Jana F. porodila v koupelně pronajatého bytu 1+1, kde bydlela společně s matkou, dalším malým synkem a psem. Dítě se podle obžaloby vzápětí pokusila zabít.

„Působila hrubým zevním násilím na hlavičku novorozence, zabalila jej do prostěradla s úmyslem vyhodit ho do kontejneru,“ uvedla státní zástupkyně Věra Brázdová s tím, že chlapec utrpěl zlomeniny lebečních kostí, masivní krevní výron do mozku a těžký otok mozku, který byl bezprostřední příčinou smrti.

Babička prý o těhotenství nevěděla

Novorozeného chlapce odvezla do babyboxu jeho babička, která podle svých slov netušila, že je její dcera těhotná. „Nic jsem na ní nepozorovala, stále kouřila, i marihuanu. Ten den jsem šla ráno do koupelny. Viděla jsem záchod od krve, ptala jsem se dcery, co se jí stalo, pak začalo plakat dítě. Miminko jsem zabalila do županu, nechtěla jsem se na něj moc dívat, nemohla bych ho pak odnést. Odvezla jsem ho k poliklinice do babyboxu. Dítě jsem do něj vložila a zavřela kliku. Pak jsem odjela domů, nechtěla jsem, aby se mu něco stalo, žádné zranění jsem mu nezpůsobila,“ uvedla v přípravném řízení matka Jany F. U soudu vypovídat odmítla.

Obhajoba: Dítěti ublížil někdo v nemocnci

Zranění miminka vznikla podle soudního znalce nedlouho před smrtí hrubým násilím a to tak, že mu někdo drtil hlavičku. „Příčinou smrti byl otok mozku. Poranění mělo jednoznačně drtivý charakter,“ uvedl soudní lékař Hynek Ř. Odmítl, že zranění by vnikla nárazem hlavičky do dveří či ukládáním miminka do babyboxu. Miminku někdo zmáčkl silně hlavičku.

Obhajoba se dokonce snažila přesvědčit soud, že zranění miminka vznikla v nemocnici. Toto považoval soudce Tomáš Bouček za tak absurdní myšlenku, že se odmítl touto linií případu vůbec zabývat.

„Nikdo jiný než obžalovaná nezbývá, kdo mohl dítěti ublížit. Nezbývá proto učinit závěř, že pachetelkou tohoto hrůzného činu je obžalovaná. Ano, je pravda, že rozsudek stojí na nepřímých důkazech, ty ale tvoří ucelený a nepochybný řetězec," dodal Bouček.

Nevím, kdo novorozenci ublížil

Jana F. odmítá, že by dítěti ublížila. U soudu nevypovídala a tak se četla její výpověď z přípravného řízení. „Nevím, jak ten novorozenec přišel k těm zraněním, já mu je neudělala a nevím kdo,“ uvedla Jana F.

„Dítě jsem měla s kamarádem, známe se již 10 let, měli jsme spolu občas sex. Bavili jsme se, že dítě dáme k adopci. On řekl, že má známou, která by si dítě vzala. Porodila bych v zahraničí, v Rakousku, s tím, že dítě by bylo jako její. K lékaři do Rakouska jsme již ale nejeli,“ vypověděla Jana F. a řekla, že dítě pak chtěla nechat zde v porodnici či dát do babyboxu.

Chlapec byl promodralý

U soudu vypovídaly i dvě lékařky, které jako první přišly s chlapečkem do kontaktu. „Vrátný na mě křičel, že je tam miminko. Dala jsem ho do přepravky a odnesla na chirurgickou ambulanci. Ještě v přepravce jsem ho vyšetřila. Šlo o chlapce. Byl celý promodralý, žádné zranění na něm nebylo vidět, žádné modřiny či odřeniny, jen trochu krve,“ řekla lékařka Simona Z.

Rozsudek sedmnácti let nad matkou-vražedkyní není pravomocný, na místě se odvolala.