Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Narezlá sekera, prošlapaný koberec a kolo bez kola. Stát prodává už i cetky

Autor: bud - 
16. dubna 2018
05:25

Auta, nářadí, elektronika, nábytek, ale třeba i dřevěné fošny nebo prošlapaný koberec. To všechno je možné koupit od státu, který tyto věci už nepotřebuje, případně je získal od zemřelých lidí nebo je zabavila policie. Úřad, který má prodej na starosti, navíc nedávno spustil elektronické aukce a díky tomu ubylo administrativy. Zájemci tak mohou nově získat i drobné či méně hodnotné věci, jako třeba prstýnek z bílého kovu za korunu nebo tácek za dvacku.

Kdo má zájem, může od státu výhodně nakoupit. V nabídce je celá škála věcí, například nejrůznější kousky nábytku, elektronika, oblečení, doplňky nebo třeba auta. Často jde o věci po zemřelých lidech nebo majetek nebo zabavené při trestném činu, takže jsou velmi laciné. Prodej má na starost Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) a peníze, které při něm získá, obohacují státní rozpočet.

V únoru navíc úřad spustil novinku v podobě aukčního prodeje přes internet, která celý proces prodeje výrazně urychluje. „Zavedením elektronické aukce chceme zpřístupnit nabídku nepotřebného majetku širšímu okruhu zájemců. A také tím šetříme jejich čas. Zájemci mohou přihazovat z pohodlí svého domova, stačí mít přístup na internet,“ řekl pro Blesk Zprávy mluvčí úřadu Radek Ležatka, ml s tím, že doposud bylo nutné podat písemnou nabídku, případně se účastnit aukce majiteku osobně.

Kolo bez kola, opotřebovaný nůž

Elektronické aukce snižují administrativu a díky tomu se v nabídce stále častěji objevují i různé drobnosti. Momentálně je v nabídce například opotřebovaný nůž s vyvolávací cenou 50 korun, sekyra s korodující čepelí (100 korun), poškrábaná plastová vana (210 korun), jízdní kolo bez zadního kola (400 korun) nebo prošlapaný a špinavý koberec (250 korun).

„Už proběhlo přes dvě stě aukcí movitého majetku a zájem nás příjemně překvapil. Prodaly se i věci, které se předtím neprodaly ve fyzické aukci,“ uvedl Ležatka s tím, že kromě nejrůznějšího nářadí prodána třeba kávova souprava, televize, dalekohled, bukové fošny, přívěsek na krk, dýmka, autíčko na dálkové ovládání nebo babeta.

Zájemci o hodnotnější nebo užitečnější majetek se mohou nyní účastnit aukce třeba o modrou Škodu Fabii s vyvolávací cenou 22 400 korun nebo nákladní Avii, kterou využívali hasiči na Liberecku. Cena začíná na necelých 23 tisících korunách. Sehnat je ale možné i mobilní telefon za 169 korun, rybářský prut za 300 korun nebo notebook za 3000 korun.

Špinavé věci se likvidují

Řada věcí, které stát zdědí nebo jinak získá, jsou bezcenné nebo nepoužitelné. „V případě věcí nevyužitelných nebo hygienicky závadných se provádí jejich ekologická likvidace, zpravidla odvezením do sběrného dvora,“ vysvětlil Ležatka. Když se například k úředníkům dostalo zabavené nedopité pivo, alkohol byl zlikvidován a láhev odnesena do sběru. Tři koruny pak putovaly do státního rozpočtu.

V minulosti úřad řešil třeba petardy, které se fotbalový fanoušek pokusil propašovat na stadion, nitě, pomocí kterých muž z Frýdku-Místku připevnil vodiče pro utajený odběr elektřiny, nebo kufr, v němž dvě Maďarky pašovaly 7 kilogramů sušené marihuany. Policie zabavila také motorovou pilu, pomocí které muž vyhrožoval svým příbuzným, nebo 70 kilogramů naporcovaného srnčího, jeleního a zaječího masa.

Elektronické aukce jsou dostupné na webu ÚZSVM.

Podívejte se, co například nyní stát prodává:

carmin-je-vemeno ( 16. dubna 2018 08:55 )

Měli tam ještě vystavit prašivého dementa carmina.

Zobrazit celou diskusi