Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Policejní razie v Povodí Vltavy a Povodí Moravy: Šlo o protipovodňová opatření

Autor: ČTK, ivm - 
11. dubna 2018
19:29

Policie ve středu zasahovala na ředitelstvích státních firem Povodí Vltavy v Praze a Povodí Moravy v Brně, na olomoucké radnici a v jedné stavební firmě v Olomouci. Vyplývá to z informací ČTK a serverů iRozhlas.cz a iDnes.cz. Mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) Jaroslav Ibehej Radiožurnálu bez dalších podrobností řekl, že vyšetřování souvisí se stavbou protipovodňových opatření. Vedení Povodí Vltavy a Moravy se k věci nevyjádřila.

„Náš útvar dnešního dne pod dozorem Vrchního státního zastupitelství v Olomouci provádí úkony trestního řízení,“ řekl mluvčí policie. Zásah ve státním podniku potvrdil i náměstek olomouckého vrchního státního zástupce Pavel Komár. „Vrchní státní zastupitelství v Olomouci provádí dozor na zachování zákonnosti v trestní věci, kdy dneska probíhají úkony trestního řízení, a ty úkony provádí policejní orgán NCOZ. To je jediné, co v současné době můžeme sdělit. Úkony se dnes provádí na více místech České republiky,“ řekl ČTK.

„V tuto chvíli tady probíhají nějaké prověřovací úkony. Žádnou oficiální informaci však nemám, nemohu to tedy komentovat,“ řekla dnes kolem 17:30 mluvčí magistrátu Radka Štědrá. Podotkla, že radnice bude ve čtvrtek fungovat v běžném režimu. Olomoučtí policisté k zásahu nic uvést nechtěli, jejich krajská policejní mluvčí Jitka Dolejšová odkázala ČTK na mluvčího NCOZ Ibeheje.

Zásah byl podle iDnes.cz proveden také v ředitelství státního podniku Povodí Moravy, který sídlí v Brně. „V tuto chvíli se vůbec k ničemu nemůžu vyjadřovat,“ řekla serveru mluvčí Povodí Moravy Jana Kučerová. Ani ředitel Povodí Vltavy Petr Kubala se podle iRozhlas.cz k věci nechtěl vyjádřit.

Povodí Vltavy spravuje na území 28.708 kilometrů čtverečních přes 22.000 kilometrů vodních toků. Hospodaří se 110 vodními nádržemi, stará se o 21 plavebních komor na Vltavské vodní cestě, o 347 jezů a 19 malých vodních elektráren. Povodí Moravy spravuje téměř 11.000 kilometrů vodních toků, asi 1100 kilometrů ochranných hrází, 29 větších nádrží, 139 dalších nádrží, 15 malých vodních elektráren, 13 plavebních komor a 172 jezů.


Zobrazit celou diskusi