Místo stánků s nejrůznějším jídlem i ručními výrobky, pouličních koncertů, divadla a bujarého veselí, které měly propuknout 19. května, se Krymskou ulicí budou promenádovat dělníci. „Celý úsek Krymské ulice se bude rekonstruovat z důvodu mimořádně špatného stavu vozovky. Kromě ní dojde i na rekonstrukci kanalizace a vodovodního řadu,“ sdělil Blesk.cz mluvčí Prahy 10 Vít Novák.

Bagry přijedou koncem dubna, kdy s rekonstrukcí začne Pražská vodohospodářská společnost (PVS), a na ni potom naváže Technická správa komunikací (TSK). „TSK připravuje soutěž na zhotovitele tak, aby plynule mohly v průběhu sprna navázat rekonstrukce chodníku a vozovky,“ sdělil Blesk.cz mluvčí správy Petr Jansa.

To vše ale proběhne na úkor festivalu pouličního umění Korso Krymská, jenž měl letos zažít svůj šestý ročník. „Korso 2018 se letos uskutečňovat nebude,“ napsala na stránkách festivalu jeho produkční Nika Slavíková. O plánované rekonstrukci pořadatele město informovalo už v lednu. Termín začátku prací v daném úseku ale tehdy ještě nebyl stanoven, a tak stále zbývala naděje, že festival pod širým nebem, díky němuž Krymská každoročně na jeden den ožívá, přeci jen bude možné uspořádat.

Festival přesunout nelze

Pak ale organizátoři dostali informaci, která zatím veškeré plány zhatila - rekonstrukce úseku ulice, kde se festival pravidelně koná, měla začít už 2. dubna. Přesunout festival na dřívější, březnový termín by však bylo téměř nemožné, ať už kvůli počasí, či náročnému přeorganizovávání. „Nešlo ani festival přesunout do jiné ulice - v současnosti totiž probíhá také rekonstrukce vedlejší Donské, k níž se pojí další objížďky, a vázat na takovou dopravní situaci festival zkrátka není možné,“ řekla Blesk.cz Slavíková.

Podívejte se, jak to na festivalu vypadalo loni:

Že by festival proběhl současně s rekonstrukcí, je už hotové sci-fi. „Loni se na festivalu během dne vystřídalo 15 tisíc lidí. V rozkopané ulici by se stěží pohybovali a bylo by to zdraví nebezpečné, navíc k večeru si lidé rádi přihnou, což riziko ještě zvyšuje,“ vysvětlila Slavíková.

Podle magistrátu ale rekonstrukce Krymské ulice začala už 3. ledna. „V současné době jsou hotové inženýrské sítě (vodovod, kanalizace) v úseku Košická – Charkovská a probíhají práce na obnově komunikací v daném úseku,“ sdělil Blesk.cz mluvčí magistrátu Vít Hofman. „Termín dokončení ze strany PVS je září letošního roku,“ dodal.

Rekonstrukce je potřeba

„Pokud to nějakým způsobem naruší konání Festivalu Korso Krymská, tak nás to samozřejmě mrzí, ale naplánování není takto účelové, a důležitá je především spokojenost obyvatel, kteří ulici dennodenně využívají,“ sdělil za Prahu 10 Novák.

A že je rekonstrukce skutečně nutná, dokazují také názory vršovických obyvatel. Bude to opruz, ale ta ulice to už nutně potřebuje,“ napsala například na Facebook Olga - a nebyla jediná. Rekonstrukci ostatně kvitují sami pořadatelé festivalu. „Kdybychom ale věděli, že nezačne v avizovaném termínu, mohli jsme festival upsořádat třeba v druhé polovině dubna,“ řekla Slavíková.

Fotogalerie
56 fotografií