Projekt Art Prague se zrodil Ivě Nesvadbové v hlavě před 17 lety, v roce 2001. „Patřily jsme k prvním galeristkám v polistopadové Praze... Tehdy jsme měly chuť vytvořit širší platformu pro další soukromé galerie a umělce, umožnit jim prezentaci v rámci celoplošné přehlídky, které byly již dávnou praxí v zahraničí a u nás ještě nic obdobného neexistovalo,“ rozvyprávěla se pořadatelka Iva Nesvadbová, která se stále může pyšnit prvenstvím. Nikdo další si v Praze na tak velkou přehlídku umělců ještě netroufl.

Stěhování

Za ty roky vystřídal festival několik působišť. Dokonce jednou byl i na několika místech v Praze zároveň, ale rázem se vrátilo k původní myšlence jednoho obrovského galerijního prostoru. „Prvních 11 let jsme působili ve výstavní síni Mánes, po začátku rekonstrukce budovy jsme přesídlili do Kafkova domu. Zde opět začala rekonstrukce,“ vysvětlovala, proč byla nucena akci přesunout do paláce v Husově ulici. Sama ale přiznala, že vměstnat vše pod jednu střechu tři sta let staré budovy nebylo vůbec nic snadného. 

Video
Video se připravuje ...

Ochutnávka z Art Prague 2018 Eva Fornálová

Do paláce nechtěla

„Původně mi tyto prostory přišly absolutně nereálné. Hledala jsem všude možně, ale nakonec jsem skončila zase u toho nápadu,“ svěřila se Nesvadbová, že teprve měsíc před akcí měla vybrané prostory. Jenže stále nebylo vyhráno.

Komplikace

„Měli jsme obrovské komplikace tím, že se nacházíme ve 300 let starých prostorách. A tak jsme museli respektovat veškerá nařízení památkářů. Byli jsme tak nuceni stavět paneláž. Před týdnem přitom vyvstaly takové komplikace, že jsem uvažovala o přesunutí termínu, nebo zrušení,“ prozradila při zahájení už s klidem v hlase, jelikož se opravdu vše zdárně povedlo.

Palác s konírnou

Až do 15. dubna můžete zhlédnout několik stovek instalací nejen ve dvou patrech paláce, sochařské instalace objevíte na nádvoří a v zahradě, a dále výstava pokračuje ve dvou barokních konírnách, které se poprvé otvírají veřejnosti. „Tyto prostory zůstaly nebývalé zachovalé, a jsou zvláštním prostředím pro aktuální malbu i sochu,“ těšila se Nesvadbová, jak se povedlo po celém paláci rozmístit tvorbu těch nejlepších současných umělců.

Favorité pořadatelky

A z kterých vystavených děl má sama pořadatelka největší radost? „Z více než dvou stovek umělců je určitě možné vybrat daleko více top umělců... Přesto bych zmínila dvě ojedinělé menší prezentace. První je sádrový model sousoší Muž a Žena od Karla Nepraše, který je připraven na případné odlití do bronzu a socha prezidenta T. G. Masaryka od sochaře Bartáčka,“ prozradila své oblíbence. 

Unikátní jsou ale díla všech. V rámci přehlídky můžete vidět například panenky v televizoru, obrazy mezi hlínou a truhlíky i si můžete na malý okamžik nasadit růžové brýle, abyste viděli obraz v jeho pravé podobě. Při prohlídce se vám až zatočí hlava z tolika podnětů kolem. Proto doporučujeme si na výstavu vyhradit minimálně dvě hodiny svého času.

Kdy? 10. - 15. dubna, úterý až sobota od 11 do 19 hodin, v neděli do 18 hodin
Kde? Clam-Gallasův palác, Husova 20
Vstupné? 120 korun, studenti a senioři za 60 korun

Ochutnávka z právě probíhajícího Art Prague:

Fotogalerie
62 fotografií