Projekt Žižkov známý a neznámý, který ve spolupráci s radnicí tamní městské části organizují historičky umění Kateřina Lopatová a Dana Schlaichertová, seznamuje širokou veřejnost s památkami Prahy 3. Kdo chce, může každý měsíc vyrazit na jednu z tematických procházek, které se historií a koloritem Žižkova zabývají.

Stejně jako v minulých letech je celá akce zcela zdarma a počet míst není omezen. Je třeba pouze včas dorazit na místo setkání,“ upřesňuje zástupce starostky pro oblast kultury Alexander Bellu (ODS). Lidé se tedy nemusí nikam hlásit nebo registrovat, stačí jen dojít na místo avizovaného srazu. A na co je možné se těšit?

Industriální, vilová i církevní podoba Žižkova

25. května proběhne nejbližší komentovaná vycházka do ulic Žižkova, která bude věnovaná kontrastu domovních bloků a vilové zástavby. Sraz je v 17 hodin na rohu ulic Korunní a Řipská. Následně v červnu, konkrétně 22. 6. proběhne vycházka, která se bude vinout Riegerovými sady a jejich nejbližším okolím. V říjnu se budete moci za zasvěceného doprovodu seznámit s církevní podobou Žižkova. Poslední tematická vycházka proběhne v listopadu.

Bližší program k nahlédnutí naleznete zde.

Osudové osmičky

Projekt Žižkov známý i neznámý, který vás provede po památkách, různých zajímavostech i zákoutích, která jsou snadno přehlédnutelná, funguje letos již 10. rokem. Z řad veřejnosti o něj bývá nemalý zájem. Letos se bude zčásti dotýkat i tzv. „osudových osmiček“ v naší historii, které si v roce 2018 připomínáme.

Fotogalerie
5 fotografií