Když vyrůstal, nic nenasvědčovalo, že se stane ikonou evropské kinematografie. Žil totiž jen boxem, jemuž se začal věnovat profesionálně. Krátkou kariéru v ringu (4 výhry a 9 remíz) mu však utnula tuberkulóza, a tak se rozhodl stát hercem.

Na konzervatoř se dostal až napotřetí, profesoři ho navíc neměli rádi. „Jak může člověk s takovýmhle ksichtem a bez talentu chtít být hercem?“ zpražil ho jeden z nich. Jenže Bébel, jak mu ve Francii přezdívají, jim vytřel zrak. Po pár »štěcích« do něj roce 1960 vložil důvěru režisér Jean-Luc Godard (87) a dal mu hlavní roli ve filmu U konce s dechem.

Belmondo zazářil a role se jen hrnuly. Na plátně byl takový jako ve skutečnosti – smysl pro humor a nadsázku spojil s výjimečnými fyzickými dovednostmi. Vždyť proslul i tím, že se nenechával zastoupit kaskadéry a natáčel i nebezpečné akce. Skákal z jednoho letadla na druhé, utíkal na střeše jedoucího metra, slaňoval z vrtulníku…

Občas na to doplatil: Jednou ho do ucha kousl tygr, jindy mu rameno autojeřábu málem urazilo hlavu. Belmondo už netočí, jeho poslední rolí asi zůstane film Muž a jeho pes (2008). Dál je ale aktivní a rád chodí do společnosti, hlavně na milovaný box. A ač mu vlasy dávno zbělely, jiskra v oku a šibalský úsměv božského rošťáka zůstává dál.

V roce 1993 jej postihla katastrofa. Zemřela mu dcera Patricie (†36), uhořela ve svém bytě. „Přežít své dítě je ta nejstrašnější věc, která se může stát. Ale nerad o tom mluvím, nechci se vracet k věcem, které mi působí utrpení. Život má přece být jedna velká legrace,“ řekl k tomu.

V roce 1995 prodělal operaci nohou po ucpání cév, o 4 roky později dostal infarkt, za další dva roky ho postihla mrtvice. Belmondo se musel učit znovu chodit a mluvit, během rehabilitace navíc upadl a zlomil si krček stehenní kosti. Ze všeho se ale i díky obrovské vůli vylízal.

VIDEO: Krampol znovu v kůži Belmonda: Co máme společného? Pár kreténů!

Video
Video se připravuje ...

Krampol znovu v kůži Belmonda: Co máme společného? Pár kreténů! Petr Macek, Lukáš Červený, hudba: hudebnibanka.cz/Mordechai Ferber -Arc De Triomphe

Fotogalerie
36 fotografií