Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Příběhy Harryho Pottera se znovu vracejí s ilustracemi milovníka muzeí Jima Kaye

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: Ivan D. Hladík - 
8. dubna 2018
18:41

Letos je to neuvěřitelných 10 let, kdy se v českých knihkupectvích objevil poslední díl ságy Harryho Pottera. Dobro zvítězilo, fanoušci plakali. Jejich oblíbení hrdinové se ale vracejí v překrásně ilustrovaném vydání.

První tři díly s dobrodružstvími mladého čaroděje Harryho Pottera doplněné „učebnicí“ Fantastická zvířata a kde je najít z pera Joanne K. Rowlingové (52) už ve své ilustrované podobě za českými čtenáři zamířily. Stojí ale za připomenutí. Za prvé - letos si připomínáme 10 let, která uplynula od prvního vydání závěrečného dílu Relikvie smrti, za druhé - málokterému titulu je věnována taková péče. Velký formát a mistrné ilustrace totiž příběhům hltaným stále novými generacemi dodávají ještě o něco barevnější rozměr. „S radostí jsem sledoval, jak celá generace dětí vyrůstala spolu s Harrym Potterem. Právě jim je určeno ilustrované vydání – jako vzpomínka na dětství, kdy se poprvé ponořili do světa malého čaroděje,“ řekl Ondřej Müller, který nalezl Harryho Pottera pro české čtenáře.

4910565:full:true:true

Zatímco Fantastických zvířat se zhostila na výbornou britská výtvarnice Olivia Lomenech Gillová, tím, kdo oživil textové vyprávění zatím prvních tří bradavických příběhů Harryho Pottera je další Brit, výtvarník Jim Kay. Ten není jen tak nějakým klukem s barvičkami. Za své ilustrace ke knize Patricka Nese Volání netvora získal roku 2012 medaili Kate Greenawayové. Kay studoval ilustraci na univerzitě ve Westminsteru, po ukončení studia pracoval v archivech Tate Britain a Královských botanických zahradách v Kew. Kromě ilustrací knih se věnuje práci pro galerie, film a televizi. Má rád muzea, staré knihy, ale také zahradničení a téměř jakoukoli hudbu z jakéhokoli století. Žije v Northamptonshire se svým partnerem, návrhářem a výrobcem klobouků.

4910553:full:true:true

Texty v žádném z ilustrovaných vydání se nezmění a je to dobře. „Překlady Harry Pottera patří k tomu nejlepšímu, co u nás vzniklo,“ řekl před časem Blesku i Jan Kantůrek (†69), překladatel řady oblíbených knih, který nedávno zemřel. Vzdal tak hold kolegům, bratrům Pavlovi a Vladimírovi Medkovým. Co je pozvedá, jsou ilustrace. Jak se na nich Kayovi pracovalo? „Zní to jednoduše, ale chtěl jsem v nich přinést maximum z hloubky těch příběhů,“ řekl Kay. „Pro ilustrátora neexistuježádná ošklivá nebo divná postava, jsou všechny zajímavé,“ prozradil také v odpovědi na otázku, zda měl s nějakým literárním hrdinou problém.

4910560:full:true:true

A kdo je naopak jeho oblíbencem? „Pořád se to mění. Slabost mám pro Nevilla, zvláště kvůli jeho neohrabanosti. Ale obdivuji Hermionu, protože ona je tím pojivem, které skutečně drží vše pohromadě. Víc bych chtěl poznat Severuse Snapea a nádherné srdce má Hagrid,“ dodal umělec, jehož obrázky dovolují vrátit se znovu do časů, kdy jsme Harryho osud poznávali poprvé.

Hodnocení: 100 %

J. K. Rowlingová

Ilustrovaná vydání Harry Potter

...a kámen mudrců

...tajemná komnata

...a vězeň z Azkabanu

Vydavatel: Albatros, 2015 - 2017

Zobrazit celou diskusi