Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Pohotová Julie (12): Školačka strhla sourozence těsně před autem. Záchrana bráchy? Jen okamžik…

Autor: Vlaďka Hradská - 
8. dubna 2018
05:02

Do konce života nezapomene na středeční ráno 4. března 2018 školačka Julie (12) z Husince. Ten den zachránila život svému malému bratříčkovi (4).

Julie vedla, stejně jako v jiné dny, brášku Šimona do školky a sama mířila do školy. Když u přechodu pro chodce zastavila dvě auta, chtěli sourozenci přejít. „Vtom se jedno z nich rozjelo, byl to okamžik. Automaticky jsem strhla Šímu, který byl o krok přede mnou, za sebe. I já při tom musela couvnout, aby nás vůz nesrazil. Šíma upadl a rozbrečel se. Řidička hned volala policii a sanitku. Já zase mamce do práce,“ popsala hrůzné okamžiky žákyně šesté třídy.

»Mokrý« řidičák

Rozplakala se prý až po cestě z nemocnice. Dolehlo na ni, co všechno se mohlo stát. Večer přijeli policisté dívku vyslechnout. Pochválili ji za pohotovost, kterou v kritické situaci prokázala. Ukázalo se, že mladá řidička, která vjela na přechod, měla řidičský průkaz ještě »mokrý«, sotva měsíc.

„Jsem na dceru moc pyšná. Když si představím, co všechno se mohlo stát. Ona je rozumná, ochotná, prostě úžasná. Jsem samoživitelka, moc mi pomáhá,“ nešetřila chválou maminka Michaela Dolejšová. „Když hlídám brášku, jsem vždycky ve střehu. Jsem ráda, že všechno dobře dopadlo. Mám z toho dobrý pocit,“ dodala tiše Julie.

Nebezpečný Husinec

Silnice II/145, která protíná celý Husinec, je vytíženou spojnicí z Českých Budějovic do západních Čech. Míří tudy nejen velké množství osobních aut, ale i kamionů. Přejít bezpečně přes tuto komunikaci je mnohdy pro chodce velký problém.

„Řešení je na dohled. Pomůže severní obchvat Husince, který je po několika předchozích návrzích konečně schválený. Veškerá doprava mířící do západních Čech povede po obchvatu a Husinci se citelně uleví,“ řekl Blesku dopravní inženýr policie v Prachaticích Václav Kalous.

VIDEO: Školák (15) zachránil dívku (11) před utopením.

Zobrazit celou diskusi