Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Z Londýna je město vražd? Během týdne zemřelo 5 lidí, popraveni byli i teenageři

Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
6. dubna 2018
19:10

Starosta Londýna Sadiq Khan se vyjádřil k rostoucímu počtu obětí vražd, ke kterým v Londýně dochází. Od začátku roku policie zaznamenala už více než 50 mrtvých. Jen tento týden zemřelo pět lidí včetně 17leté dívky a 16letého chlapce, které smrtelně postřelili neznámí pachatelé. Dalších 7 lidí bylo během násilných útoků tento týden pobodáno nebo postřeleno, trestné činy spolu podle policie nesouvisí a mají různé pachatele a příčiny, informovala stanice BBC.

Khan uvedl, že je „šokovaný, rozzuřený a smutný“, během svého projevu vyjádřil soustrast pozůstalým a uvedl, že cítí s blízkými zraněných. Dodal, že ještě „bohužel neměl čas“ setkat se s rodinami obětí. Khan však sklidil kritiku za svou pozdní reakci. V médiích se objevují varování před drogovými gangy či násilným obsahem na internetu. 

Khanův projev

„Ztráta tolika životů je naprosto zničující,“ řekl starosta ve svém prohlášení. Nechal se slyšet, že do vyšetřování zločinů se zapojí všechny jednotky policie. Slíbil, že viníci budou dopadeni a „pocítí sílu zákona“.

Zavražděná sedmnáctiletá Tanesha Melbourneová Zavražděná sedmnáctiletá Tanesha Melbourneová | Profimedia.cz

„Během posledního týdne jsem se sešel s vedoucím policejním komisařem, společně s ním a místostarostou jsme probrali situaci. Musím však přiznat, že zatím jsem nemluvil s pozůstalými rodinami,“ vysvětlil. Dodal, že si je vědom toho, že za měsíc budou nové volby a že každá jeho akce je pod drobnohledem opozice. „Na jedné straně je politika, na druhé zarážející počet násilných útoků, ty jsou mojí prioritou,“ oznámil Khan.

Řešení situace chybí

Starosta i metropolitní policie se potýkají se snížením rozpočtu. „Minulý měsíc jsem vyzval premiérku Mayovou, abychom se sešli a promluvili si o tom, odmítla. Obracím se na ni znovu, tentokrát prostřednictvím médií, situaci musíme vyřešit. Tenhle týden zcela zbytečně zemřelo 5 lidí, mezi nimi 17letá dívka a 16letý chlapec,“ uvedl Khan. „Policejní hlídky byly znásobeny, snažíme se nonstop pokrýt všechny oblasti, stejně tak pátráme po pachatelích.“ O přesném plánu, jak nastalý stav chystá řešit a město zabezpečit, se ale nezmínil.

Policejních hlídek v reakci na poslední vývoj skutečně přibylo a policisté začali uplatňovat právo na náhodné prohlídky osob, které uznají za podezřelé. Náměstkyně londýnského starosty pro práci policie a zločin Sophie Lindenová uvedla, že radnice učinila z řešení aktuálního násilí prioritu. „Nepředstíráme, že v Londýně není problém,“ řekla s tím, že radnice „věci přijde na kloub“.

Od některých politiků zaznívá kritika a volání po jasněji formulované strategii. „Neslyším nic o tom, jak budeme postupovat,“ řekl labouristický poslanec David Lammy zastupující městskou část Tottenham, kde byla v pondělí večer zastřelena 17letá Tanesha Melbourneová. „Čtyři mladí lidé u nás od Vánoc přišli o život a nepřišel jediný telefonát od premiérky nebo ministryně vnitra,“ napsal na twitter.

Příčiny rostoucí kriminality

„Nelze mluvit o jedné příčině. Znepokojuje mě ale, co pohání gangy a jejich boj o teritorium, a tím je miliardový trh s kokainem. Jsme drogovou metropolí Evropy a myslím, že policie a náš stát ztratily kontrolu nad tímto obchodem s drogami. Máte tady děti i ve věku 12, 13 let, které jsou verbovány do gangů, aby převážely drogy do sousedních okresů,“ řekl Lammy ve vysílání rozhlasu BBC Radio 4. Londýnský deník The Times zase vidí jednu z příčin „epidemie zločinu“ ve sdílení násilných videí na internetu, o kterém nedávno mluvila i komisařka londýnské policie Cressida Dicková. 

 

crush ( 9. dubna 2018 10:37 )

Ak sa jedná podľa informácií o drogy, nech sa navzájom vymlátia. Takých svet nepotrebuje!!!

19jirka74 ( 8. dubna 2018 13:50 )

Souhlas.

sores ( 7. dubna 2018 12:08 )

V celém světě se to zhoršuje!!! Čmoudi vraždí a znásilňují a bílá rasa drží hu.bu!!! Vše je v lidech, v kom jiném. Každý si dovoluje tolik, kolik je mu dovoleno.

Tibi ( 7. dubna 2018 08:18 )

Pracoval jsem Londýně 4,5 roku jako řidič minibusu pro přepravu osob.Již v té době bylo běžné ubodání lidí v domě nebo na ulicích.Problém kriminalita se tam dlouhodobě neřešil.To co tam je je důsledek soudů.Čecha zabil angličan zámkem na kolo a byl propuštěn.V některých místech se nedá žít,hluk nepořádek špína vysoká kriminalita.To co jsem tam viděl mi stačilo.Nevrátil bych se tam za žádné peníze.A žít bych tam rozhodně nechtěl.Pro některá města je již příliš pozdě.Bude se to jen zhoršovat.

mrd.vola ( 7. dubna 2018 00:16 )

ten je na facku, tenhle gasperl

Zobrazit celou diskusi