Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) zprovozní v pátek 13. dubna chybějící eskalátory v podchodu stanice metra A Nádraží Veleslavín. „Nové eskalátory musí ještě 12. dubna 2018 projít nutnými kontrolami. Pokud vše dopadne dobře, tak je v pátek 13. dubna zprovozníme,“ vysvětlila pro ČTK mluvčí DPP Aneta Řehková. Náklady byly před zahájením stavby odhadnuty na 33 milionů Kč.

Město řešilo v minulosti kromě eskalátoru další varianty. Jednou z nich byla stavba pohyblivého pásu, na který by si cestující dali kufry a vystoupali po vedlejším pevném schodišti. Podle tehdejších propočtů měl projekt vyjít na tři miliony. Další možností bylo vybudování výtahu z vestibulu na povrch. Jeho stavba by vyšla na asi osm milionů korun a trvala by devět měsíců.

Zlepší se pohodlí pasažérů

Nové eskalátory vzniknou v místech, kudy se vstupuje k autobusovému terminálu. Na Veleslavíně hojně přestupují cestující, kteří jedou na Letiště Václava Havla v Ruzyni. Právě to bylo častým terčem kritiky, proč ve stanici scházely eskalátory na povrch. Původně tam ale přestupní terminál nebyl plánován, nakonec tehdejší vedení města rozhodlo, že trasa metra A bude končit u nemocnice v Motole a směrem k letišti už nepovede.

Na Palmovce už fungují oba vstupy do metra

DPP 6. dubna zprovoznil opravené eskalátory a vstup ve stanici metra B Palmovka směrem do Vysočan. Náklady na opravu činily 93 milionů korun. Podnik nyní rekonstruuje schody také ve stanicích metra B Anděl a Náměstí Republiky. Do budoucna chystá opravy i ve stanici Karlovo náměstí směrem na náměstí. Zároveň postupují i opravy stanice Dejvická, které ovšem její provoz omezují jen částečně.

Fotogalerie
12 fotografií