Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Penny Market nabízel v akci polské konzervy bez masa. Šokoval i inspekci

Autor: ČTK, ula, szpi - 
5. dubna 2018
16:03

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZP) odhalila mimořádný případ falšování v Penny Marketu. Nabízel ve slevových akcích maso v konzervě s výrazně nižším podílem masa, než uváděl obal. Jednalo se o maso polské výroby značky SÝPKA.  SZPI uvedla, že zahájí s řetězce správní řízení o uložení pokuty. Řetězec uvedl, že maso z nabídky stáhl a s dodatelem ukončil spolupráci. Zákazníci mohou konzervu vrátit na kterékoliv prodejně.

Systematické falšování mimořádného rozsahu zjistili inspektoři SZPI při kontrole masných výrobků uváděných na trh jako tzv. „Jedinečná nabídka“ v letákové akci prodejce Penny Market v březnu 2018. U níže uvedených pěti šarží masných konzerv - od výrobce Pamapol S.A., ul. Wielunska 2, 97-438 Rusiec, Polsko - aktuální výsledky rozborů v  laboratořích SZPI potvrdily významně nižší než na obalu udávaný obsah masa:

  • SÝPKA Šlechtická Maso ve vlastní šťávě, 300g, DMT: 22. 02. 2020 L2315 - Na etiketě potraviny byla uvedena informace 89 % masa, laboratorním rozborem byl zjištěn obsah masa 69,3 %.
  • SÝPKA Šlechtická Maso šlechtické se šunkou, DMT: 22. 02. 2020 L2291 - Na etiketě potraviny byla uvedena informace 86 % masa, laboratorním rozborem byl zjištěn obsah masa 68,7 %.
  • SÝPKA Šlechtická Maso ve vlastní šťávě, 300g, DMT: 22. 02. 2020 L 2303 - Na etiketě potraviny byla uvedena informace 89 % masa, laboratorním rozborem byl zjištěn obsah masa 73,4 %.
  • SÝPKA Šlechtická Maso šlechtické se šunkou, DMT: 21. 02. 2020 L228 - Na etiketě potraviny byla uvedena informace 86 % masa, laboratorním rozborem byl zjištěn obsah masa 71,5 %.
  • SÝPKA Šlechtická Maso šlechtické se šunkou, DMT: 21. 02. 2020 L2254 - Na etiketě potraviny byla uvedena informace 86 % masa, laboratorním rozborem byl zjištěn obsah masa 66,9 %.

Ústřední ředitel SZPI Martin Klanica zdůraznil: „SZPI považuje za zcela nepřijatelné, pokud některé subjekty na trhu dosahují pro spotřebitele atraktivních cen díky zfalšování obsahu, kdy klamavě sníží podíl nejnákladnější složky potraviny a tyto výrobky jsou následně ve velkých objemech nabízeny v rámci tzv. letákových a slevových akcí.“

Aktuální zjištění pěti nevyhovujících šarží podobných výrobků od jednoho výrobce ukazuje, že nejde o náhodu a některé subjekty povýšily falšování na nástroj konkurenčního boje. SZPI bude v kontrolách tohoto druhu pokračovat v nesnížené intenzitě napříč potravinářskými komoditami,“ dodal Klanica.

Potravinářská inspekce prodejci uložila přechodné opatření, aby veškeré další šarže výrobků „Sýpka šlechtická Maso ve vlastní šťávě“, „Sýpka šlechtická Maso šlechtické se šunkou“ a výrobků obdobného charakteru tedy „vepřové konzervy“ – výrobce Pamapol S.A., Polsko před uvedením na trh nechal na vlastní náklady analyzovat v akreditované laboratoři a nemohlo tak docházet ke klamání spotřebitele.

SZPI zahájí podle prohlášení s řetězcem správní řízení o uložení pokuty.

Penny Market loni dostal nejvíce pokut od České obchodní inspekce. Inspektoři uložili prodejci 23 pokut v celkové výši 4,6 milionu korun. Nejčastěji tato společnost nedodržela slibovanou akční cenu při konečném účtování a užila také nekalé obchodní praktiky,“ uvedl mluvčí inspekce Jiří Fröhlich.

Penny Market: Dodavatel nedodržel podmínky

Na základě rozhodnutí Státní zemědělské a potravinářské inspekce jsme uvedené zboží okamžitě stáhli z prodeje. Jednalo se o jednorázový akční artikl, který není v našem stálém sortimentu. Dle šetření inspekce dodavatel nedodržel obchodní podmínky. Do vyřešení situace jsme proto s dodavatelem přerušili spolupráci. Pokud si u nás zákazník toto zboží zakoupil, může ho samozřejmě v kterékoliv z našich prodejen vrátit,“ uvedla za Penny Market Zlata Ulrichová, manažerka strategického marketingu společnosti.

Video  Podřadné jídlo na pultech obchodů skončí. „Chci pro lidi odškodné,“ zuří Jourová  - David Budai, Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

sumec08 ( 6. dubna 2018 05:35 )

Přátelé, co by jste chtěli,přesně takto vypadají ,, druhorychlostní " potraviny no a když jsme byli zařazeni jako druhorychlostní, tak musíme jíst tyhle šmakulády,jako jablka za 40 Kč,která neprošla testem, kuřata a kuřecí maso ,, naočkované " antibiotiky,zkažené klobásy, ,, antibiotický med " švédské masové koule z koňského masa, pančovaná vína v lahvíh jak z ,, Tuzexu ", zkažená vejce v sušenkách, posypová sůl balená pro spotřebitele, ježíš, to by byl seznam skoro jak telefonní,no a když o nás nějaký tajemník prohlásí, že se u nás žije chudě, tak co by jste chtěli!

beda88 ( 5. dubna 2018 21:38 )

opravil bych část článku, že:Lidi jsou prasata ,kteri sežerou vse co je v akci a potom si zkurvi zdravi a skonci u doktora......., na že Češi jsou prasata.....! Bohužel, za to můžou vládní úředníci, kteří toto dovolí. za komanče jsme měli nejpřísnější normy v Evropě, teď za mrzký Jidášův peníz, úředníci zaprodaj český lid a jeho zdraví a potažmo jeho smrt.

zkzkz ( 5. dubna 2018 21:24 )

arne100 ( 5. dubna 2018 18:37 )

Hela1.Zapoměli tam rozsekat tebe bylo by to mastnější a bez problému.

ellenic ( 5. dubna 2018 18:11 )

ivoadler Také jsem si kupovala kdysi vynikající čínské vepřové maso ve vlastní šťávě. To současné už není kvalitou to samé , tak si zavařuji vepřové maso sama a je to velmi podobné tomu původnímu čínskému vepřovému masu. Chvilka práce a velká dobrota .

Zobrazit celou diskusi