Případ však měl brutální pokračování. Zraněného chmatáka našli na střeše o tři patra níž dva Zemánkovi kolegové Petr Kölbl a Roman Leikeb. Muži zákona podle pravomocného verdiktu zadrženého bili, nutili vstát a vlekli ho, ačkoli měl zlomenou nohu, křičel bolestí, měl pěnu u úst a mělký dech. Za týrání jim Nejvyšší soud už dřív potvrdil také podmínku – 2,5 roku vězení s odkladem na 48 měsíců.

Třetí z policejní party Zemánek se odvolal s tím, že podezřelého nestřežil, pouze ho předal kolegům. Nejvyšší soud jeho případ vrátil k projednání.

Městský soud v Brně loni na podzim Zemánka znovu uznal vinným s tím, že úmyslně zanedbal povinnosti strážní služby. Vypovídal u něj i recidivista, který si už odpykává třiapůlletý trest za sérii vloupání. „Neměl jsem pochybnost o tom, že mne střeží pan obžalovaný, nikdo jiný tam ani nebyl,“ popsal situaci na služebně ze září 2014.

Odvolací soud neměl o vině pochybnosti

„Soud prvního stupně doplnil dokazování, nové důkazy náležitě zhodnotil, jeho závěry nelze považovat za vadné a odvolací soud se s nimi ztotožnil,“ uvedl ve čtvrtek soudce Petr Hlavina.

Rozsudek je pravomocný. Dnes už bývalý policista Jiří Zemánek může ještě sáhnout po mimořádném opravném prostředku, tedy dovolání k Nejvyššímu soudu.

Fotogalerie
4 fotografie