Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zeman v Tatrách vzpomínal na zlato. Kiska mu slíbil dům za devět milionů

Autor: ČTK, nkov - 
5. dubna 2018
12:25

Český prezident Miloš Zeman ukázal při návštěvě Vysokých Tater na poslední česko-slovenský problém. Tím je podle něj neexistence Českého domu v Bratislavě, kterou by rád vyřešil do konce svého mandátu. „Neboj se, devět milionů českých korun (na stavbu) určitě najdeme a Český dům v Bratislavě určitě vznikne,“ reagoval na Zemanovu poznámku slovenský prezident Andrej Kiska.

Oba prezidenti na společné tiskové konferenci ocenili vztahy mezi oběma republikami. „Neznám dvě země tak blízké jako Česko a Slovensko,“ zdůraznil slovenský hostitel. „Jsem tady rád a cítím se tu jako doma,“ odvětil český host.

Kiska uvítal, že první Zemanova cesta po znovuzvolení vedla na Slovensko a do Tater. Poznamenal, že krás „nejmenších velehor světa“ si užívají každým rokem desítky tisíc návštěvníků z Česka. Počátkem října se tu s českým prezidentem znovu setká ve společnosti maďarského a polského kolegy na schůzce hlav států visegrádské čtyřky. 

Prezidenti se projedou vlakem z Brna do Bratislavy

Kiska přivítal pozvání na oslavy 100. výročí Československa 28. října do Prahy, zatímco prezident Zeman bude 30. října na slovenských oslavách v Martinu. Mezitím by se podle Zemana měli oba prezidenta vypravit prezidentským vlakem na jízdu z Brna do Bratislavy.

Zeman připomněl, že je v Tatrách po 20 letech. Naposledy se tu s tehdejším slovenským premiérem Mikulášem Dzurindou brodil závějemi sněhu a dohadoval řešení tehdy posledního konfliktu mezi oběma republikami, a to rozdělení československého zlata. „Dobrý kompromis je takový, že při něm jsou obě jednající strany bledé vzteky, a to se i stalo,“ zažertoval.

Zemana čeká také schůzka s Pellegrinim

Schůzkou se svým slovenským protějškem Kiskou zahájil Zeman ve čtvrtek oficiální část návštěvy Slovenska, která je jeho první zahraniční cestou ve druhém prezidentském období. Jednání prezidentů předcházel uvítací ceremoniál u jednoho z luxusních hotelů na Štrbském Plese v nejvyšším pohoří Slovenska, kam Zeman přicestoval ve středu.

Odpoledne se Zeman setká také s novým slovenským premiérem Peterem Pellegrinim. Někdejší vicepremiér Pellegrini před dvěma týdny vystřídal v čele slovenské vlády Roberta Fica, který v polovině března rezignoval v zájmu řešení politické krize po vraždě novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky. Třídenní návštěvu Slovenska Zeman ukončí v pátek.

Návštěvou Slovenska Zeman pokračuje v tradici, že první či poslední zahraniční cesta českého a slovenského prezidenta vede do druhého státu bývalé československé federace.

Na stávající schůzce ve Vysokých Tatrách se, v případě Zemanova úspěchu v prezidentských volbách, prezidenti Česka a Slovenska domluvili již loni, když český státník na závěr svého prvního funkčního období přijel do Bratislavy.

Video  Zeman se Babišem chlubil Kiskovi: Jmenoval jsem Slováka premiérem  - Tv Joj
Video se připravuje ...

ronyI ( 5. dubna 2018 15:43 )

Zapadni fluse. Maj pravdu.

melis ( 5. dubna 2018 14:05 )

melis ( 5. dubna 2018 13:33 )

To jo, člověk trne že spadne. Víc mě štvalo jak náš státník, ve snaze být lidový, státně kecal. Kiska to zvládl.

melis ( 5. dubna 2018 13:25 )

Xiiomo Mně ta volba Tater jako důvod taky napadla. Chápu Zemana, jak šel po koberci tak měl obě nohy zcela hadrové. Jak se u balancu zalekl řekl Kiskovi že nesmí upadnout že by to by bylo pro novináře něco. Na tiskovce obdoba, zavelel tak jdem a nemohl vstát. Měl jít do penze nebo ať jezdí na invalidním vozíku, stejně ho vozík čeká.

nilud ( 5. dubna 2018 13:20 )

Již jednou jsem viděl Zemana v Tatrách,ale to byl major Zeman a bylo to zajímavější podívání.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa