Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Velká bolest Zemana. Prezidentovi zemřel přítel z Vysočiny, rybníkář Růžička (†77)

Autor: nkov - 
5. dubna 2018
11:00

Prezidenta Miloše Zemana potkala další velká ztráta. Po úmrtí dvou blízkých přátel z Vysočiny jej navždy opustil i rybníkář Jiří Růžička (†77). Majitel rybářství v Bohdalově skonal po těžké nemoci. Byl jedním z prezidentových čtyř nejbližších přátel, se kterými se seznámil při svém odpočinku na Vysočině, uvádí web iDnes.cz.

Ještě v lednu slavil Zemanovo znovuzvolení do úřadu prezidenta, společně oslavili i Růžičkovy pětasedmdesátiny. Vyučeného rybníkáře zval prezident pravidelně na Pražský hrad při oslavách 28. října. Pouto jejich přátelství dokazuje předmluva k Růžičkově autobiografii, kterou sepsal právě Zeman.

„Ke stáří si už člověk přátele vybírá a pečlivě je odděluje od pouhých známých. Skutečných přátel na konci života máme nesmírně málo. Jsem rád, že mým přítelem na Vysočině je dobrý člověk Jiří Růžička,“ napsal.

Růžička byl zapálený rybníkář již od dětství, v Třeboni se vyučil, později studoval Střední rybářskou školu ve Vodňanech. „Od třech let mě zajímaly jen ryby, rybníky, potoky,“ svěřil se iDnes. Po revoluci souhlasil s nabídkou hraběte Kinského, který potřeboval spravovat restituované a nově zprivatizované rybníky.

Od knížete k vlastní firmě

Spolupracovali až do roku 1996, kdy se Růžička rozhodl vydat vlastní cestou a založil Rybářství Růžička. „Výsledek byl, že můj podíl z privatizovaného majetku hrabě Kinský formálně daroval mně, manželce a třem dcerám. Dostal jsem svoji čtvrtinu, rybníky kolem Bohdalova. Než se dostalo Rybářství Růžička na stávající úroveň, dalo to ještě spoustu práce,“ řekl iDnes.cz.

Ještě nedávno si v rozhovoru pro zmíněný server zesnulý Růžička pochvaloval výsledky svého obchodu. „Povedly se nám všechny možné ryby. Za tu dobu, co od devadesátých let hospodaříme samostatně, to bylo loni nejlepší,“ uvedl.

Pohřeb proběhne v pátek od dvou hodin na Zelené hoře ve Ždáru nad Sázavou. Podle vyjádření Jiřího Ovčáčka by se obřadu měl účastnit i sám prezident „Pan prezident určitě uctí památku svého velkého přítele,“ sdělil.

Video  Zeman promluvil o jedu v Česku, poradci s půlkou žaludku i svém zdraví  - Blesk.cz
Video se připravuje ...

lunatic ( 5. dubna 2018 12:26 )

Kdo asi bude následovat? Jednou zde bezpochyby zůstane jen nafukovací člun ...

raron ( 5. dubna 2018 11:44 )

...ach jo...., co vy budete se svým intelektem za zločince??..Havel tedy určitě nee...

silen ( 5. dubna 2018 11:43 )

Zeman nemůže mít žádné upřímné přátele! Kdo by stále snášel ty jeho arogantní pichlavé bonmoty a útrpně naučené citáty moudrých literátů?! Ti jeho "pseudopřátelé" jsou buď vychcánci, kteří z toho nějakým způsobem těží (třeba už jen tím, že pak tou známostí ve společnosti machrují), anebo to jsou prostoduší blbínci, kteří mu na všechno obdivně přitakávají... a to zase imponuje jemu...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa