Historie zde stojícího hradu sahá až do 11. století. Současná britská panovnice v něm strávila část dětství a díky vzpomínkám se tam cítí mnohem více doma než v Buckinghamském paláci. Když se nad tzv. Kulatou věží hradu objevila minulý týden standarta, byl oficiálně zahájen Velikonoční dvůr.

Následující měsíc bude Alžběta II. vládnout právě odsud. Plánují se návštěvy, audience i zasedání Královské rady. Sem budou za královnou přivážet i slavné Red Boxes – kufříky potažené červenou kůží s královským monogramem – obsahující důležité vládní dokumenty. Alžběta II. zde také oslaví své 92. narozeniny.

Minulou neděli se v hradní kapli sv. Jiří zúčastnila královská rodina tradiční velikonoční bohoslužby. Chyběl princ Philip (96), kterého trápí problémy s kyčlemi, a včera se kvůli tomu dokonce musel podrobit operaci.

Z královniných čtyř dětí byly ale přítomny tři (nepřijel jen princ Charles) a z osmi vnoučat se dostavilo sedm. Zklamáním pro přihlížející byla nepřítomnost pravnoučat panovnice, jichž má zatím pět (věk od 2 do 7 let) a další dvě už jsou na cestě.

O mírné pozdvižení se postarali princ William (35) a jeho manželka Catherine (36). Přijeli totiž až několik minut po Alžbětě II. a začátku obřadu. To by byl normálně velký prohřešek proti dvorní etiketě, neboť »čestným« posledním příchozím má být vždy panovník.

Vévodkyně z Cambridge je nicméně těsně před porodem třetího potomka a ve zpoždění mohla hrát roli ranní nevolnost. Královský palác věc odmítl komentovat.

Překvapením Velikonoc byla také absence prince Harryho (33) a jeho snoubenky Meghan Markle (36). Zřejmě si dopřáli víkend v ústraní. Jejich svatba se blíží a následující týdny budou pro oba náročné. Velikonoce ale mohly být prvním důležitým církevním svátkem, který by Meghan prožila v kruhu královské rodiny poté, co byla počátkem března pokřtěna a přijata do anglikánské církve.

Tento krok podstoupila z respektu ke královně, která je uznávána za ochránkyni víry. Neveřejný obřad provedl arcibiskup z Canterbury. Nastávající princeznu pokřtil vodou z řeky Jordán a následně ji i biřmoval.

VŠE O SVATBĚ PRINCE HARRYHO A MEGHAN MARKLE NAJDETE ZDE

VIDEO: Meghan Markle vs. Kate Middleton: Jaký je mezi nimi rozdíl?

Video
Video se připravuje ...

Meghan Markle vs Kate Middleton: Jaký je mezi nimi rozdíl? HarpersBazaar

Fotogalerie
36 fotografií