Moderní promenáda od Ohrady k Vítkovu, rekonstrukce parkoviště u Národního památníku, moderní lavičky i komplexní revitalizace zeleně. Takto si magistrát hlavního města představuje plány budoucí rekultivace Vítkova a jeho nejbližšího okolí. Občané by se měli nové podoby dočkat za 5 až 7 let.

V současné době se dokončuje dokumentace k územnímu rozhodnutí, a to na celou horní promenádu,“ vysvětlil mluvčí magistrátu Vít Hofman s tím, že projekt magistrátu se týká prostoru od památníku až po Ohradu. „Předpokládáme, že v letošním roce získáme územní rozhodnutí.“

Praha 3 je k projektu magistrátu skeptická

Ačkoliv Praha 3 nijak nezlehčuje současnou situaci Vítkova, který by podle ní určitou rekultivaci potřeboval, je její vedení k projektu magistrátu spíše zdrženlivé. „Očekávali jsme materiál zabývající se komplexně budoucností rozvoje lokality,“ vysvětlila mluvčí Prahy 3 Michaela Luňáčková. „Materiál se koncepcí a rozvojem zabývá pouze částečně a mnohem více se věnuje pouze údržbě a drobným doplněním.“

Za klíčový faktor ve věci budoucnosti Vítkova shledává radnice Prahy 3 zejména lepší vstupy na vrch, s čímž podle mluvčí magistrát nepočítal. „Jsme přesvědčeni, že by se město mělo pokusit od Českých drah a od soukromníků odkoupit některé klíčové pozemky, poněvadž projekt nezahrnuje do řešeného území ani jeden ze dvou hlavních nástupů do parku, které považujeme za důležité.“

Jak to vypadá dnes na Vítkově, se můžete přesvědčit ve videu:

Video
Video se připravuje ...

Takto vypadá vrch Vítkov dnes. Vizualizace jeho budoucí podoby jej hodlá změnit takřka k nepoznání. David Zima

Jedná se zejména o oblasti pod památníkem, u Ohrady nebo u Sokola, kde by Praha 3 ráda viděla nové vstupy na vrch Vítkov. Magistrát si je této problematiky vědom a v tomto případě přišel s poněkud unikátním návrhem, i když nejspíše těžko řešitelným.

Výtahem z Karlína až na Vítkov? I to je řešení

Nová vlaková zastávka je jedna z variant řešení přístupu z Karlína,“ uvedl mluvčí magistrátu. „Ve studii na Vítkov ještě figuruje výtah, který by ústil do oblasti parkoviště. Toto řešení je ale samozřejmě obrovsky finančně náročné.“ A kdo ví, jak by jej lidé, kteří se chodí na Vítkov projít a užít si při tom kousek přírody i krásného výhledu na Prahu, uvítali.

Realizace by měla začít během pěti let

Revitalizace Vítkova by podle magistrátu měla přijít na částku okolo 100 milionů korun. Jen je ještě potřeba „doladit“ několik detailů, včetně nalezení společné řeči s městskou částí Praha 3. „Vlastní realizaci odhadujeme na zhruba 5 až 7 let,“ sdělil Hofman.

Pakliže projekt dospěje do zdárného konce, lidé by se „zanedlouho“ mohli na Vítkově dočkat opravených chodníků, opravených postranních cestiček, nového parkoviště u památníku, stánku s občerstvením i s veřejnými záchodky. Projekt počítá s tím, že by některé dílčí práce mohly začít už začátkem příštího roku.
Fotogalerie
15 fotografií