Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

ODS chce v Senátu uhájit čtyři křesla. A platby kartou prosazuje i na úřadech

Autor: Jitka Mikysková - 
4. dubna 2018
11:50

Poctivá práce a rozumná řešení, taková je nabídka ODS pro podzimní komunální a senátní volby. Občanští demokraté jdou do podzimních voleb se čtyřmi prioritami, které se zaměřují na oblast veřejné správy, veřejné infrastruktury, sociálních služeb a zlepšení života ve městech a obcích. Nově bude mít každá priorita svého garanta, uvedla strana na středeční tiskové konferenci.

Strategie ODS v nadcházejících podzimních volbách bude trochu jiná než v těch minulých. Strana si vytyčila čtyři prioritní programové body, se kterými chce oslovit veřejnost a každá oblast bude mít svého garanta.

„Jsme tradiční politická strana, která působí celostátně ve všech úrovních politiky a díky tomu můžeme nabídnout kompetenci od místní samosprávy po Senát. Jsme rozumnou alternativou pro naše města a obce,“ uvedl předseda Petr Fiala.

Prioritou číslo jedna má být přátelská a dostupná státní správa, kterou garantuje  místopředseda ODS Martin Kupka. „Chceme jednodušší a rychlejší úřady. Musí být samozřejmostí, že všude zaplatíte kartou nebo převodem. Chceme také, aby lidé nemuseli obíhat celý úřad a vše vyřídili u jedněch dveří,“ zmínil Kupka.

Oblast infrastruktury bude garantovat senátor za ODS Zdeněk Nytra, který se chce zaměřit na urychlení výstavby potřebné infrastruktury a dostupný a rychlý internet.

„Základem musí být moderní, aktuální a dlouhodobé územní plány a urbanistické studie, " přiblížil  oblast kvalitní infrastruktura  senátor Zdeněk Nytra.

Na zkvalitnění sociálních služeb se zaměří poslanec Jan Bauer. „Vedle kvalitních sociálních služeb pro seniory chceme rozvíjet další veřejné služby, které pomohou udržet v menších městech a na venkově mladé lidi a rodiny, "  představil svou obllast Jan Bauer.

Oblast pestrý život v obci si bere na starost místopředseda ODS Martin Baxa, který se chce v programu zaměřit na výstavbu a rekonstrukce školek i základních škol nebo sportovních hřišť.

Dostatečný výsledek u podzimních voleb by byl pro Petra Fialu takový, aby mohl být navýšený počet v místních radách a v Senátu je pro stranu prioritou obhájit stávající čtyři mandáty. A ideálně je ještě navýšit.„ODS chce být  obhájcem demokracie v Senátu,“ uvedl Fiala.

V senátních volbách podle Fialy půjde o zachování kvality demokracie v Česku. „Není možné, aby na úrovni Senátu posílila levice, populisté, extremisté. Aby existovalo nebezpečí, že Senát přestane být kontrolním orgánem, přestane být pojistkou, přestane být schopen čelit různým nápadům, kterých se obáváme, že je v Poslanecké sněmovně bude prosazovat existující koalice mezi ANO, SPD a KSČM,“ řekl Fiala. ODS podle něj tomu přizpůsobí taktiku ve volbách.

Šéf ODS dodal, že strana je nyní v procesu sestavování kandidátek, v jejichž čele budou podle něj lídři schopní oslovit veřejnost.

Podle  první místopředsedkyně Alexandry Udženiji je situace v Praze trochu jiná než v ostatních obcích.„ S kampaní jsme začali brzo, protože věcí, které lidem komplikují život, je opravdu hodně. Město stagnuje, chybí investice, selhává běžná údržba. To chceme změnit. Chceme, aby se z Prahy zase stalo fungující město, " uvedla.

melis ( 4. dubna 2018 13:29 )

Hovada jako ty tu nemají co dělat, za vás jsou demonstrace.

Deneček ( 4. dubna 2018 13:14 )

Jedině elekrické,klidně i větší počet.

melis ( 4. dubna 2018 12:19 )

Musíš s rozvahou k volbám.

agfor ( 4. dubna 2018 12:05 )

ÓÓÓ jéje, já bych toho chtěl - třeba aby 91letá matka, zmrzačená felčary tak, že skoro nemůže chodit, měla nárok na průkaz ZTP jako mladí a zdraví cikáni, nebo bych taky chtěl, když se o ni starám, aby se mi ty roky počítaly do důchodu aod. Máme však smůlu - jsme bílí Češi a ne cikáni nebo přivandrovalci, kterým rasistický stát přeje a na bílé ser*.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa