Pražský ostrov Štvanice je jedním z vyhlášených míst obyvatel, kteří si chtějí zpříjemnit odpoledne nebo víkend procházkou k vodě. Díky bezproblémové dostupnosti skrze Hlávkův most, i relativně nedávno zřízenému přívozu, k tomu obzvláště na jaře doslova svádí. Poslední dobou ale Štvanice spíše uvadala, což by se v nejbližší době mělo výrazně zlepšit.

Akce na úklid a zvelebení Štvanice byla uskutečněna ve spolupráci s MALL.cz, která se na nás obrátila s ideou, zaopatřit v rámci akce Ukliďme Česko některou část naší čtvrti,“ vysvětil místostarosta Prahy 7 Ondřej Mirovský (SZ). „Nás napadla revitalizace ostrova Štvanice, se kterou má naše radnice dlouhodobé plány. Je jen dobře, že se i firmy z Prahy 7 zajímají o své okolí.

Na Štvanici vzniknou ovocné záhony

Celostátní projekt Ukliďme Česko připadá na 7. duben. S předstihem však společnost MALL.cz a jejích cca 30 zaměstnanců zorganizovala úklid a revitalizaci části ostrova Štvanice již toto úterý. Vypomáhal jí v tom spolek Street Gardening, který dbá na rozšíření zeleně mezi pražské ulice.

Naší vizí je propojit veřejný prostor s jeho komunitou,“ vysvětlil Tomáš Plesník, který je předsedou spolku. „Tvoříme na Štvanici zákoutí, kde si budou moci lidé časem natrhat například rybíz, maliny nebo angrešt.“ Díky této výsadbě ostrov podle místostarosty Prahy 7 může postupně vzkvétat.
Video
Video se připravuje ...

Takto to vypadalo v úterý při zahájení projektu Ukliďme Česko na Štvanici. David Zima

Od úterního dne se tak návštěvníci Štvanice mohou těšit na záhonky okrasných květin, i na ovocné keře. Na jejich plody si však lidé budou muset ještě chvilku počkat. To ovšem neplatí o jarních cibulovinách a odolných jednoletkách, které učiní východní cíp Štvanice krásným takřka tentýž den, kdy jej „kancelářští zahradníci“ opustí.

Místo klávesnice lopaty a krumpáče

„Chtěli jsme se aktivně zapojit k jarním aktivitám,“ vysvětlila pro Blesk.cz Katarína Klíčová, PR manažerka společnosti MALL.cz. „Tím jsme se dostali k úklidu, protože v jeho případě jsou ty výsledky vidět. Jako ideální se nám zdálo podpořit projekt Ukliďme Česko.“

Celou akci s povděkem přivítali i zaměstnanci a zaměstnankyně společnosti. „Je fajn, že se při této příležitosti můžeme setkat s kolegy, které jinak běžně nepotkáváme,“ uvedla Barbora, která pracuje jako event manažerka. „Dříve jsem sem chodila bruslit, ale dnes je Štvanice zanedbané a neutěšené místo. Jsem ráda, že mohu přispět ke změně, tím spíše, že je kousek od našich kanceláří.“

Její kolegyně Petra, která je marketingová specialistka, souhlasně přitakává. „Jelikož trávím většinu pracovní náplně v kanceláři, kde píši o událostech, jako je tato, je to pro mne vítaná příležitost, při které mohu skloubit teorii s praxí. Každý den jezdím kolem Štvanice, a po dnešku se mohu pyšnit tím, že jsem na jejím zvelebení zanechala alespoň něco málo i já.“
Fotogalerie
28 fotografií