Dopravní situace v ulici U Školské zahrady a v jejím okolí není podle radnice Prahy 8 ideální. Městská část nechala na popud zdejší školy zpracovat dopravní studii, která bere v potaz nejen každodenní přítomnost téměř tisícovky dětí ve zdejší školce, škole, školní jídelně a družině, ale také pohyb starších lidí v okolí místní seniorské rezidence RoSa či kostela U Jákobova žebříku.

Ze studie vyplývá, že jedním z hlavních problémů v této lokalitě je ulice U Měšťanských škol, která je jakousi středovou spojnicí v půlkruhově situované hlavní ulici U Školské zahrady. Tato cesta je v současnosti jednosměrkou, ale dle studie by se z ní měla stát pěší zóna, kam by smělo vjíždět pouze zásobování a jízdní kola. Problematická je také Náhorní ulice, která vede k hlavnímu dopravnímu tahu ve Střelničné ulici. Zde by měla vzniknout jednosměrka vedoucí pouze směrem ven.

Studie bere v potaz také pohyb seniorů kolem rezidence RoSa.
Autor: Daniel Vitouš

„Studie potvrdila náš předpoklad,“ uvedla k výsledkům průzkumu dopravního řešení v této lokalitě ředitelka ZŠ a MŠ U Školské zahrady Dana Herta Kvačková. V rámci navrhovaných úprav dále studie uvádí ještě dílčí zjednosměrnění ulice U Školské zahrady v její jižní a západní části.

Rozhodne magistrát

Zmiňovanému návrhu se v současnosti věnuje pražský magistrát, podle kterého je obdobných lokalit s návrhy na změnu v dopravním řešení relativně mnoho. „Těchto požadavků evidujeme zhruba sto a nyní probíhá vyhodnocení priorit. Pokud bude projekt vyhodnocen jako prioritní, Technická správa komunikací během léta zahájí projektovou přípravu pro následnou realizaci. Pokud se mezi priority nedostane, v naší evidenci zůstane a bude součástí dalšího vyhodnocení,“ uvedl mluvčí magistrátu Vít Hofman.

Mezi další uvažované úpravy v ulici U Školské zahrady patří zvýraznění přechodů pro chodce, vznik nové vjezdové brány do areálu jídelny a vybudování nového přilehlého chodníku. Podobnou studii zadala Praha 8 pro školská zařízení Burešova v Kobylisích a Dolákova v Bohnicích.

Fotogalerie
16 fotografií