Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Gross číslo dvě? Pellegrini si koupil luxusní byt, z platu si na něj ale našetřit nemohl

Autor: Darina Jíchová - 
3. dubna 2018
19:45

Nový slovenský premiér Peter Pellegrini si nedávno koupil byt v luxusním rezidenčním komplexu na břehu Dunaje za 10,4 milionů korun. Není však schopen jednoznačně prokázat, kde na něj vzal peníze. V hotovosti dal zhruba 6 a půl milionu korun, zbytek ceny bude platit přes hypotéku ve výši 20 tisíc měsíčně. Podle listu Denník N mu ovšem na podobné výdaje nedostačují oficiálně přiznané příjmy.

Nesoulad v Pellegriniho financích objevili slovenští novináři. Ti prověřili všechny jeho dostupné příjmy a majetková přiznání, následně se s premiérem sešli, aby jim objasnil některé nesrovnalosti. Pellegrinimu se ale nepodařilo rozptýlit jejich podezření, že došlo k finančnímu podvodu. 

Státní plat by na luxus nestačil

Od roku 2006 měl Pellegrini postupně příjem poslance, státního tajemníka, ministra, předsedy parlamentu a nyní premiéra. V letech 2002-2006 byl asistentem poslance Ľubomíra Vážneho, jako asistent neměl povinnost přiznávat svoje příjmy.

Po sečtení veškerých položek si v letech 2005 až 2016 přišel podle Denníku N v čistém na 460 až 480 tisíc eur (cca 12 milionů korun). Výdaje (kam nejsou započítané dovolené nebo značkové oblečení a doplňky) ovšem činily 8 milionů korun. Pokud za byt zaplatil 6 milionů, je tu nevysvětlitelný rozdíl ve výši téměř 2 miliony korun.

Sám Pellegrini to vysvětlil tak, že kromě příjmů z veřejné funkce má i další, které ze zákona nemusí překládat v majetkovém přiznání. „Pan premier tyto příjmy uvedl v daňovém přiznání a zaplatil z nich všechny zákonem předepsané částky. Jednalo se o částku z prodeje bytu, auta a výnosů v bance, díky kterým si tak mohl koupit byt nový,“ oznámilo jeho tiskové oddělení.

Vysvětlení před parlamentem

Velké pochybnosti vzbuzují právě jeho kapitálové výnosy. „Někdy je to 384 tisíc korun, někdy 228 tisíc, záleží na tom, jak se v daném roce daří obchodům,“ řekl Pellegrini týdeníku Plus 7 dní. Jakou sumu má vyčleněnou na obchodování, však sdělit nechtěl. Finanční odborníci upozornili na to, že aby mohl vydělat až 384 tisíc korun, musel by mít na účtě zhruba 7-8 milionů korun. Není jasné, kde by je vzal. Výnosy z banky Pellegrini do majetkového přiznání, které odevzdává do Parlamentu, uvést nemusí. Nesrovnalosti však bude muset osobně vysvětlit.

Pellegrini rovněž vlastní byt v novostavbě v Bánské Bystrici a luxusní chatu v Králikách, obě nemovitosti má na hypotéku. Patří mu také hektar zemědělské půdy u Zvolena.

Politik kromě toho během let prokázal, že má slabost pro auta značky Lexus, hodinky IWC a drahé značkové obleky. Nákladný je i jeho koníček, Pellegrini je amatérský letec. 

oltec ( 4. dubna 2018 07:05 )

za každou cenu pošpinit člověka

kritick ( 3. dubna 2018 20:28 )

... a česko - slovenský Majdan pokračuje, i kdyby čert na koze jezdil... výsledkem MUSÍ být jednoznačné vítězství tzv. demokracie západního typu s vítači, sluníčkáři, neziskovkami a stovkami jiných příživníků, lhářů a podvodníků!!! A volby? To je jenom šidítko pro lůzu, aby držela hubu!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa